Minneord:

Svend Einar Hansen gikk bort denne uka, 67 år gammel.
Svend Einar Hansen gikk bort denne uka, 67 år gammel.

Journalist Svend Einar Hansen gikk brått bort

Minnes av tidligere kollegaer.

  • Minneord over Svend Einar Hansen gjengis med tillatelse. Først publisert hos Østlands-Posten.

Som en profilert Larvik-journalist med stort lokalhistorisk engasjement var det svært mange som både kjente og hadde et nært forhold til Svend Einar Hansen. Mandag ettermiddag døde han brått og uventet, på vei til et møte i en av de mange foreningene han var engasjert i.

Svend Einar ble bare 67 år, og hadde fortsatt så mye ugjort. Etter at han gikk av som AFP-er for fem år siden, valgte han å vie livet til det som betydde aller mest for ham, familien med blant andre kona Anne-Grethe, deres tre barn, Berit Anette, Bjørg Lisbeth og Hilde Mari, og de fem barnebarna, Stian, Thea Johanne, Ulrik, Anne Martine og Sarah Oline.

Og ikke minst ønsket han å bruke mer tid på alle sine kulturhistoriske interesser. For var det noe Svend Einar var forbundet med, også i sitt virke som journalist, var det hans utømmelige kunnskap om lokalhistorie, hvalfangst, kunst, litteratur, frimerker og postkort. Bare for å ha nevnt noe. Vi er mange som nå vil savne hans bidrag til det fellesskapet som betyr så mye for mange.

Svend Einar, som er født og oppvokst i Rekkevik, viet hele sitt voksne arbeidsliv til journalistikken. Kanskje ikke så rart, etter som han vokste opp med en far som var ansatt i Nybrott. Det var menneskene og møtene med deres historier som gjorde at han stortrivdes i yrket i over 40 år.

Mange av oss kjente godt journalisten Svend Einar Hansen. I løpet av mer enn tre tiår bidro han med sin rike kunnskap om både nasjonal og internasjonal historie og politikk. Men først og fremst nøt både ØP og leserne godt av hans lokalhistoriske interesse. Han var sterkt engasjert i Tjølling historielag, og var blant annet ansvarlig for mange utgivelser av deres «Tjølling-minner». Den siste utgaven hentet han selv, samme dag som han døde.

Svend Einar Hansen har skrevet flere bøker, hefter og en rekke artikler om lokal historie. Han har holdt en rekke foredrag, og blant annet gitt ut boka «Hvalfangerkirken» (1999), om fangst, tro og dristighet på Syd Georgia. Svend Einar besøkte Syd Georgia og kirken i Grytviken i forbindelse med den første av de to norske ekspedisjonene i januar 1999.

Sammen med journalistkollega Kjeld-Willy Hansen skrev han Østlands-Postens omfattende bok til 125-årsjubileet i 2006; «Det står i bla’e». Han var utvilsomt en av dem som var med på å gjøre ØP til en viktig arena for lokal historieformidling.

Svend Einar Hansen vil bli husket som en særdeles grundig, etterrettelig og tvers gjennom betrodd journalist, som i løpet av sin lange karriere leverte stoff om politisaker, rettssystemet, sport, næringsliv, kunst, litteratur, musikk og politikk. Og det er ikke få møter der han har skrevet fra kommunestyrer og kommunale- og fylkeskommunale råd og utvalg.

Mennesker han har møtt og som har satt pris på hans formidlingsevne er utrolig mange. Svend Einar var også engasjert i ØPs interne liv, og var mangeårig tillitsvalgt for Norsk Journalistlag. Han var i mange år de ansattes representant i Østlands-Postens styre.

Livet tok dessverre så altfor brutalt slutt for vår gode venn og kollega, Svend Einar. Han hadde fortsatt så mye ugjort. Både med skriverier, lokalhistorie og familieliv. 67 år er et altfor kort liv. Men han har likevel rukket så mye og bidratt med så mangt for mange.

Vi som var heldige å jobbe sammen med ham nesten et helt arbeidsliv, har så mye å takke ham for. Da Svend Einar skrev sin siste hilsen til sine lesere i 2016, avsluttet han med «det er en tid for alt, og det gjenstår derfor bare å hilse alle ØPs lesere og si takk for meg!» Fem år senere er det alle vi andre som takker Svend Einar for alt han har betydd.

Våre varmeste tanker går nå til Anne-Grethe, til barn og barnebarn. Minnene om Svend Einar og alt han har levert lever videre. Og vi skal vel ta vare på alt han har betydd for oss og så mange andre.

Per Marvin Tennum, på vegne av nåværende og tidligere venner og kolleger i Østlands-Posten

Powered by Labrador CMS