Fotofestivalukefinale

Årets Bil­de er kå­ret, se­mi­na­rer holdt, og foto-jour­na­li­stik­kens kår dis­ku­tert. Lør­dag run­des DOK11 av med sce­ne­prat, bok­sig­ne­ring og nye bil­de­vis­nin­ger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ut­de­lin­gen av Årets Bil­de fore­gikk et­ter dead­li­ne for det­te bla­det. Un­der ons­da­gens ar­ran­ge­ment på Lit­te­ra­tur­hu­set hen­tet 28 uli­ke fo­to­gra­fer en el­ler fle­re pri­ser. Til sam­men ble det delt ut 34 pre­mi­er.

Alle vin­ner­bil­de­ne fin­ner du i vår nett­ut­ga­ve.

I år har vi også gle­den av å pre­sen­te­re en Årets Bil­de-spe­si­al i vår or­di­næ­re iPad-app.

Et­ter pris­ut­de­lin­gen dro fo­to­fes­ti­va­len Dok11 umid­del­bart i gang. Det fyl­di­ge pro­gram­met har truk­ket ful­le hus og budt på de­bat­ter om fotojournalistikkens kår og en rek­ke se­mi­na­rer med fram­tre­den­de fo­to­jour­na­lis­ter fra hele ver­den.

Drap

Ikke minst et sterkt møte med tre mexi­can­ske fo­to­gra­fer, som job­ber un­der helt spe­si­el­le og gro­tes­ke for­hold i gren­se­by­en Ci­ud­ad Jua­rez. En av dem, Julián Car­do­na, del­tok også i de­batt med ge­ne­ral­sek­re­tær i den in­ter­na­sjo­na­le jour­na­list­fø­de­ra­sjo­nen Ai­dan White, NJs nest­le­der Tho­mas Spen­ce og VG-fo­to­graf Ha­rald Hen­den.

Te­ma­et for de­bat­ten «Kan me­di­ene kneb­les?»er høyst kon­kret for Er­nes­to Rodrígues, Lu­cio So­ria og Julián Car­do­na, som gjer­ne om­ta­les som ge­ril­ja­fo­to­gra­fer el­ler ga­te­fo­to­gra­fer. I 2008 ble en av de­res jour­na­list­kol­le­ger i avi­sa El Diario drept, og i sep­tem­ber i fjor ble to av avi­sas fo­to­gra­fer ut­satt for et at­ten­tat. En over­lev­de.

Ri­si­ko

Ci­ud­ad Jua­rez er en av ver­dens mest vol­de­li­ge byer og dis­se fo­to­gra­fe­ne har i fle­re tiår do­ku­men­tert en uen­de­lig rek­ke bru­ta­le drap og over­grep i kjøl­van­net av nar­ko­kri­gen. Til tross for at de dag­lig ri­si­ke­rer li­vet og tru­es av lo­ka­le makt­ha­ve­re, po­li­ti, mi­li­tæ­re, nar­ko­ban­der og gjen­ger.

– De do­ku­men­te­rer om­trent hvert enes­te drap og gjør en vik­tig og svært ut­satt jour­na­lis­tisk jobb. Det gjor­de stort inn­trykk å få være sam­men med dem ut på draps­ste­der. Og som per­so­ner er de vel­dig sym­pa­tis­ke. Der­for var det utro­lig hyg­ge­lig å få dem hit, sier re­dak­sjons­sjef i Da­gens Næ­rings­liv, Aleks­an­der Nor­dahl.

Det var nem­lig han og kol­le­ga Es­kil Eng­dal som først kom i kon­takt med El Diario-fo­to­gra­fe­ne. På re­por­ta­sje­tur i Jua­rez for halv­an­net år si­den for å lage en ma­ga­sin­sak om kartellkrigen for DN Lør­dag, opp­søk­te de den lo­ka­le avi­sa. En avis Nor­dahl sam­men­lig­ner med Af­ten­pos­ten.

Mer på pro­gram­met

– Vi traff fan­tas­tis­ke fo­to­gra­fer og var hel­di­ge og fikk være med dem man­ge ti­mer hver dag. Vi ble gode ven­ner og har holdt kon­takt si­den. Et­ter hvert fikk vi ide­en om å in­vi­te­re dem til DOK10, men da var vi for seint ute. Hel­dig­vis tok Ter­je Brin­ge­dal opp den bal­len igjen i år.

De sis­te pos­te­ne for Dok11 er bil­de­vis­nin­ger fre­dag kveld og lør­dag et­ter­mid­dag, bok­sig­ne­ring med fotolegenden Eu­ge­ne Richards, og en av­slut­ten­de sce­ne­prat mel­lom Richards og fes­ti­va­lens kon­fe­ran­si­er Ha­rald Birkevold lør­dag et­ter­mid­dag.

Powered by Labrador CMS