«Under hans ledelse er E24 blitt en viktigere avis», skriver Årets redaktører-juryen om Lars Håkon Grønning.

Årets redaktør i Oslo og Akershus

E24s Lars Håkon Grønning er Årets redaktør

Juryen: – Årets redaktør har brukt journalistikken til å bedre arbeidsvilkårene for redaksjoner i Norge.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med Oslo Redaktørforenings årsmøte tirsdag kveld, ble det også kjent hvem som blir Årets redaktører i Oslo og Akerhus.

Hovedprisen – Årets redaktør – går i år til Lars Håkon Grønning, ansvarlig redaktør E24.

I sin begrunnelse skriver juryen:

«Årets redaktør har brukt journalistikken til å bedre arbeidsvilkårene for redaksjoner i Norge. Etter avsløringene er det fremmet nye tiltak om mer åpenhet om aksjeeierskap.»

Videre heter det:

«Under hans ledelse er E24 blitt en viktigere avis. Det er en avis som i enda høyere grad også tar ansvar for å levere avslørende journalistikk som får konsekvenser i samfunnet.»

Modig og kritisk

Årets meningsbærer er ifølge juryen Gaute Brochmann, ansvarlig redaktør i Arkitektur.

I juryens begrunnelse heter det: 

«Redaktør Gaute Brochmann leder en liten redaksjon som stadig setter dagsorden med daglige oppslag. Arkitekturopprøret preger i dag mye av debattsituasjonen omkring norsk arkitektur, og magasinet tar dette alvorlig. Det gjør Brochmann også som Norges ledende arkitekturkritiker, i ukeavisen Morgenbladet.»

Juryen beskriver ham videre som modig, kritisk og nyskapende.

Cecilie Asker, kulturredaktør i Aftenposten.

Årets vinner i kategorien Årets nyskaper, er Cecilie Asker, kulturredaktør i Aftenposten.

Om Asker, skriver juryen: 

«Som kulturredaktør har Cecilie Asker stått i spissen for Aftenpostens utvikling og lansering av storbyguiden Vink. I sitt arbeid med å forme tjenesten har vinneren tatt modige og strategisk offensive valg. På imponerende vis har Asker samtidig fornyet og styrket avisens kulturjournalistikk og anmelderi.»

Videre skriver juryen:

«Hennes portefølje i avisen er stor. Gjennom en inkluderende lederstil og tydelige og offensive prioriteringer har kulturredaktør Cecilie Asker skapt engasjement og resultater det står respekt av. Derfor er hun Årets nyskaper.»

Journalistikk for arbeidsfolk

Juryen delte tradisjonen tro også ut en hederspris. Den går i år til Svein-Yngve Madssen, tidligere redaktør i LO-Aktuelt og nestleder i LO Media.

«I løpet av sin karriere har han vært med å endre både betingelsene for og forventningene til journalistikk i fagbevegelsen», skriver juryen - og fortsetter:

«Svein-Yngve Madssen bygget opp og styrket de uavhengige redaksjonelle miljøene i LO Media, fra interne forbundsblader til uavhengige redaksjoner. Han har kjempet for å lage god journalistikk om arbeidsliv for arbeidsfolk. Han har belyst maktkamper i kulissene og stått fjellstøtt i stormene, som redaksjonell leder og med sin egen presise og analytiske penn.»

Juryen trekker videre fram at det nok har vært en og annen LO-topp som har ønsket både Madssen og Redaktørplakaten dit pepper’n gror. 

«Men takket være hans kloke og prinsippfaste tilnærming til redaktørgjerningen har også eierne innsett verdien av gode medier. For et helt livs innsats for en fri og uavhengig presse i fagbevegelsen går Årets hederspris til Svein-Yngve Madssen, tidligere redaktør i LO-Aktuelt og nestleder i LO Media.»

Juryen har bestått av: Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord (juryleder), Tora Bakke Håndlykken (VG), Ahmed Fawad Ashraf (Avisa Oslo), Kaja Mejlbo (Utdanning) og Tone Tveøy Strøm-Gundersen (Aftenposten). 

Årets redaktør i 2023 var Tora Bakke Håndlykken.

Til opplysning: Roger Aarli-Grøndalen er medlem av Oslo Redaktørforening.

Powered by Labrador CMS