Gwyneth Ho Kwai-lam har blant annet jobbet for BBC i Hongkong.

DEBATT:

Eks-journalisten som ble en trussel mot Xi Jinping

Fra nyhetsformidling til fengselsstraff: Historien om Gwyneth Hos kamp for demokrati i Hongkong.

Publisert
  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentenes egne synspunkter.

Foreldrene til Gwyneth Ho Kwai-lam drev en japansk restaurant i Hongkong. Mat har alltid stått Gwyneths hjerte nært. Men etter hvert måtte interessen for kulinariske opplevelser vike plassen for et dyptfølt engasjement for nyhetsformidling og samfunnsutvikling.

Studier i journalistikk

Gwyneth begynte på journalistikkstudiet ved Tsinghua-universitetet i Beijing i 2008, og tok en bachelorgrad der i 2012. Dette året ble Xi Jinping, en tidligere student fra samme universitet, valgt som leder av kommunistpartiet. Under studiet kunne Gwyneth og medstudentene diskutere politikk forholdsvis fritt. Med Xi som partileder ble situasjonen en helt annen.

I årene som fulgte jobbet Gwyneth som reporter for ulike nyhetstjenester i Hongkong, blant annet på det lokale BBC-kontoret og for den uavhengige nettavisen House News.

Gwyneth ville ut i verden, og reiste i 2018 til Europa for å fullføre studiene, med økonomisk støtte fra Erasmus Mundus-programmet. Det første av to år tilbrakte hun på universitetet i Aarhus. 6. juni, da studieåret var omme, forlot Gwyneth Aarhus, med kurs for Hongkong.

Hongkong i brann

Samme dag, 6. juni 2019, gikk mer enn 3000 av Hongkongs advokater i en stille marsj, i protest mot byregjeringens forslag om å innføre en ordning der arresterte i Hongkong kunne sendes til Fastlands-Kina. Tre dager senere rullet den første gigantdemonstrasjonen, med én million deltakere, gjennom Hongkongs gater.

Regjeringen nektet å trekke lovforslaget, men lovbehandlingen 12. juni ble stanset av gateokkupanter. Politiet brukte voldsomme midler for å stanse protestene. En sjokkert befolkning mobiliserte, og den påfølgende protestmarsjen 16. juni ble Hongkongs største demonstrasjon noensinne.

Sister Stand News

Sommeren 2014 måtte House News kaste inn håndkle. Økonomiske problemer og politisk press mot en av de regimekritiske stifterne lå bak avviklingen. I kjølvannet av Paraplybevegelsen i 2014 etablerte tidligere House News-redaktører og støttespillere en ny nettavis, Stand News. Gwyneth, som hadde jobbet for Stand News før hun dro til Europa, tok opp igjen arbeidsforholdet da hun returnerte i juni 2019.

1. juli brøt radikale demonstranter seg inn i bygningen som huser Hongkongs lovgivende råd. I raseri tagget de ned symboler som representerte byens forbindelser til diktaturet i Beijing. Etter noen timer forlot de fleste demonstrantene bygningen.

Men fire av dem valgte å bli. Noen av demonstrantenes tilhengere var fortvilet over faren for at de ville bli arrestert, og bli straffet med mange år i fengsel. Gwyneth sanntidsstrømmet dramaet som utspilte seg da sympatisørene returnerte for å overtale de som holdt stand til å gi opp. Det endte med at de fire ble båret ut av sine støttespillere. Og Gwyneth hadde blitt Hongkongs nye mediayndling.

Tre uker senere utspant det neste store dramaet seg. Radikale demonstranter hadde på nytt tagget ned Beijings symboler. Denne gangen på veggen til sentralmaktens representasjonskontor i Hongkong. Gwyneth var på vei dit for å ta over dekningen fra en kollega som dekket hendelsen. Reisen inn til sentrum begynte på metrostasjonen Yuen Long.

Da Gwyneth ankom stasjonen, hersket det kaos der. Flere hundre triademedlemmer angrep reisende med køller og jernstenger. Gwyneth sanntidsstrømmet bølgene av voldshandlinger, også da hun selv ble overfalt, tidsstempel 7:45 i strømmen. 

Hun måtte til sykehus for behandling av hjernerystelse og skader hun ble påført. På nytt gikk live-dekningen hennes viralt i Hongkong. Gwyneth, som nå var på alles lepper, fikk hedersbetegnelsen Sister Stand News.

Fra journalistikk til politikk

Etter sommeren returnerte Gwyneth til Europa for å fullføre masterstudiet, nå ved universitetet i Amsterdam. Hun hadde mange inntrykk fra sommeren i Hongkong å bearbeide. Hun hadde fått mye sympati med protestbevegelsen, og slet med dårlig samvittighet over at hun selv ikke hadde kunnet bidra utover rapportering. Da Gwyneth fikk sin mastergrad, hadde hun allerede bestemt seg. Hun måtte følge sin samvittighet, og bli politiker.

Hun valgte derfor å avslutte arbeidsforholdet med Stand News. 18. juni 2020 annonserte Gwyneth at hun ville stille som kandidat for opposisjonen til valget på det lovgivende rådet.

I valg til byens lovgivende råd har særinteressegrupper egne valgkretser. Dette hadde stanset et pro-demokratisk flertall i befolkningen fra å vinne majoritet i rådet. Men i et lokalvalg året før hadde opposisjonen vunnet en historisk seier etter å ha fått flertall i 85 prosent av valgkretsene. Dermed øynet demokratitilhengerne en mulighet for flertall. For å ha best mulige sjanser arrangerte de et primærvalg 11. og 12. juli 2020. Resultatet skulle brukes til et valgteknisk samarbeid for å eliminere faren for «bortkastede» stemmer på små partier.

Gwyneth stilte som partiuavhengig kandidat i valgkretsen New Territories East. Med knapp margin fikk hun flest stemmer.

Men tre uker senere ble valget utsatt. Så, i 2021, tvang Beijing gjennom en valgreform som desimerte velgernes innflytelse over rådets sammensetning, og som krevde at alle kandidater måtte være lojale mot kommunistpartiets ledelse. Men før dette hadde Hongkongs aspirerende demokrati allerede blitt knust.

Trusselen mot Xi Jinping

Før morgengry 6. januar 2021 gikk Hongkongs sikkerhetspoliti til aksjon. Alle som hadde hatt befatning med primærvalget ble arrestert. Også Gwyneth.

Sikkerhetspolitiet hadde blitt etablert i forbindelse med en lov som Beijing innførte i Hongkong noen dager før primærvalget. I 1997 hadde sentralmyndighetene forpliktet seg til å gi Hongkong autonomi, frihet og demokratiske reformer. Men med den nye sikkerhetsloven ble forskjellen mellom Hongkong og Fastlands-Kina visket ut. Kritikk av kommunistpartiets ledelse og deres marionetter i Hongkong var nå «samfunnsundergravende». 

Det var altså ikke folket som skulle sikres med den nye loven, men diktaturets makt. Beijing var redd for å bli utfordret av frie hongkongere. Gwyneth var blitt en trussel mot Xi Jinping.

Arrestasjon og dom

Gwyneth ble varetektsfengslet 28. februar 2021. Hun anket først kjennelsen. Men da det ble klart at hun ville miste ytringsfriheten om hun vant fram, trakk hun anken.

Saken ble ført uten jury, foran et panel av dommere som var håndplukket av myndighetene. Gwyneth ble funnet skyldig etter siktelsen i mai i år. I Hongkong har dømte anledning til å gi en tale til retten før straffeutmåling. Men Gwyneth sa fra seg denne muligheten: Rettssaken var etter hennes syn et narrespill, og hun så ikke noe poeng i å spille en rolle i rettsfarsen.

Gwyneth valgte i stedet å publisere en uttalelse på Facebook. Hun skrev blant annet dette om primærvalget som nå har sendt henne og 44 andre opposisjonelle i fengsel: 

«Vi organiserte oss for å heve oss over fragmentering, samlet oss, og forsøkte å bryte barrierer. Vi våget å strekke oss etter reell makt for å holde regjeringen ansvarlig.«

Gwyneth fikk en av de strengeste straffene. I november ble hun dømt til sju år i fengsel.

Powered by Labrador CMS