Britisk rettssak rykker nærmere for Ekstra Bladet
Den islandske banken Kaupthing har stevnet den danske tabloiden for ærekrenkelser. Desperate forsøk på å unngå injurie-turisme, går dårlig for avisen.
I fjor tok Kaupthing ut søksmål mot Ekstra Bladet i London etter at avisen hadde oversatt flere av sine artikler om islandsk økonomi til engelsk. I artiklene ble banken anklaget for skattesnyteri. Islendingene hadde allerede klaget inn artiklene for den danske pressenemnda uten hell. Dermed stevnet de saken inn for britisk rett.
Begrunnelsen for det britiske søksmålet var at avisen hadde oversatt og lagt ut artiklene, som Kaupthings advokater hevder er sterkt injurierende, i engelsk språkdrakt på hjemmesiden sin. Dette betydde at injuriene hadde funnet sted i England, påsto Kaupthing.
Forliksforhandlinger går dårlig
Ekstra Bladets sjefredaktør Bent Falbert har siden jobbet iherdig for å få til et forlik. Ikke fordi avisen mener de har en dårlig sak, men fordi saksomkostningene er fire-fem ganger høyere enn i Danmark. – Det er veldig dyrt å føre sak i England. Jeg prøver å få til et forlik av prosessøkonomiske grunner, men det går ikke så bra, sier Bent Falbert til Journalisten, og legger til at han venter en avklaring i løpet av en måneds tid.
– Det er skremmende hvis man kan bli saksøkt i et hvilket som helst land når man skriver på engelsk, da kan man jo bli saksøkt i Australia eller hvor som helst i verden, fremholder Falbert.
David Carr, en erfaren engelsk advokat som har bistått flere bloggere med injuriespørsmål, sier til Journalisten at dette langt fra er noen unik situasjon.
Nyttig hvis du vil true noen
– I henhold til lovgivningen er et utsagn injurierende der det blir lest. Det betyr at når du publiserer noe på nettet, publiserer du det for hele verden. Dette er det globale internettets skyggeside som ingen liker å snakke om, sier han og spår at vi kommer til å se mye mer av denne formen for injurieturisme som Ekstra Bladet nå opplever.
– Britisk injurielovgivning snur opp ned på bevisbyrden: Det er den anklagede som må bevise sin uskyld og ikke omvendt, som i USA, noe som er svært nyttig hvis du ønsker å true noen, sier Carr.