Ifølge en ny undersøkelse fra det tyrkiske journalistforbundet TGS opplever 43 prosent av journalister i Tyrkia ulike former for sensur.

Ny rapport: 

En av fire tyrkiske journalister vurderer å bytte karriere 

En ny rapport fra det tyrkiske journalistforbundet TGS viser at journalister jobber under politisk press, sensur og utilstrekkelige arbeidsforhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ifølge en ny undersøkelse fra det tyrkiske journalistforbundet TGS, har nesten halvparten av journalistene i Tyrkia opplevd en eller annen form for sensur. 

Undersøkelsen ble først omtalt av danske Journalisten

Rapporten fra TGS viser blant annet at mediefolk i Tyrkia jobber under politisk press, sensur og utilstrekkelige arbeidsforhold. 

Utfordringene gjør at en av fire journalister vurderer å bytte karriere. 

Politiske årsaker til sensur

43 prosent av de spurte journalistene nevner at de har opplevd sensur i forskellige former – enten ved at journalistikken deres ikke blir publisert, eller ved at den blir endret eller fjernet fra nettsiden etter publisering.

Her blir politiske årsaker og arbeidsmessige forhold nevnt som den primære årsaken til sensur. Er man kvinnelig journalist under 35 år, opplever man ifølge rapporten enda høyere grad av sensur.

25 prosent av de spurte journalistene innrømmer at de jevnlig utøver selvsensur, mens 37 prosent svarer at de aldri utøver selvsensur. 

Undersøkelsen viser at journalister i Tyrkia får lav lønn, samtidig som de jobber mer enn 45 timer i uken. 

Lave lønninger gjør at hele 60 prosent av de spurte journalistene mener at de ikke kan flytte deler av lønnen over til sparing. Hos kvinnelige journalister gjelder det over 70 prosent.

– Vi har et problem 

Mange tyrkiske journalister opplever også krevende arbeidsforhold mens de er ute på journalistiske oppdrag. De beskriver fysiske overgrep og begrenset adgang til kilder som en del av hverdagen.

Det går igjen at kvinnelige journalister i høyere grad utsettes for det ovenstående enn mannlige journalister.  

I en uttalelse til det europeiske journalistforbundet EFJ, sier generalsekretær i TGS, Mustafa Kuleli, at selv om den politiske undertrykkelsen i Tyrkia tar slutt, kan ikke god journalistikk bli praktisert med mindre journalister får jobbe under bedre forhold. 

– Vi har et problem som berører alle innbyggere. Uten kvalitetsjournalistik kan det ikke være demokrati, og uten demokrati kan ikke landet blomstre. For å forbedre kvaliteten på journalistikken må vi først forbedre livskvaliteten for journalister, uttaler Kuleli.

Tyrkia er rangert som nummer 165 av 180 land på årets pressefrihetsindeks

Powered by Labrador CMS