Espen Andersen. Foto: Alexander Hagstadius.

Synes pressen sutrer

Espen Andersen mener journalistene burde vise større omstillingsvilje til en digital fremtid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag frykter konsekvensene en eventuell innføring av lavmoms kan få for papiravisene. Teknologi- og strategiforsker Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI har liten sympati for bekymrede pressefolk.

– Papiravisene har visst om den digitale stormen i 15 år, og de som ikke har tatt skrittet mot omstilling, kan i grunnen bare ha det så godt.

Usunn forskjellsbehandling

Andersen er for lavmoms for både trykte og digitale redaksjonelle medier, i tråd med omfordelingsforslaget. Han mener det, til forskjell fra flermedialitetsalternativet som opprettholder nullmoms for papir, ikke legger føringer på hvordan verden bør se ut. Andersen tror det er usunt å forskjellsbehandle mediene i en omstillingstid som denne.

– Det er dumt å innføre ordninger som ikke likestiller mediene når vi ikke vet hvordan de kommer til å se ut om noen år. Vi må bort fra å legge papirmodellen til grunn slik vi gjør i dag.

Han er ikke bekymret for at flere aviser skal gå dunken ved momspåslag.

– Jeg tror de mediene som oppfyller et behov vil bestå - og det er kundene som kommer til å avgjøre det, ikke bransjeforeninger eller departementer.

Selvopptatt presse

Andersen synes pressen er selvopptatt og viser liten omstillingsvilje. Han mener journalister i større grad bør sammenligne seg med andre bransjer som er blitt utsatt for digitalisering.

– Det er mye sutring og klaging og «disse verktøyene kommer så skremmende på oss», stakkars. Andre bransjer har gjennomgått mye større omstillinger. Se på softwarebransjen, der mange av jobbene forsvinner ut av landet, eller snakk med en hvilken som helst industriarbeider eller kundebehandler.

Papiravisenes betydning for meningsmangfoldet mener han er kraftig svekket.

– Det er i dag ikke særlig vanskelig å ytre seg, det er bare å opprette en blogg og sette i gang.



Powered by Labrador CMS