Per Anders Johansen:
Per Anders Johansen blir Aftenpostens nye korrespondent i Moskva. Foto: Birgit Dannenberg
Blir Aftenpostens korrespondent i Moskva
Det blir nesten som å reise hjem for Per Anders Johansen når han tiltrer som Aftenpostens nye korrespondent i Moskva.
Per Anders Johansen er ikke ukjent med Russland. Han har vokst opp der og kan gjøre seg forstått uten tolk, forteller han. Johansen var bare ti år da hans far, Jahn Otto Johansen, ble Moskva-korrespondent.
- Ja, det er ikke noe å legge skjul på. Jeg er utrolig stolt av mitt opphav. Og de to årene på russiske skole påvirket meg mye og ga meg en opplevelse for livet. Mine venner trodde den gang at jeg aldri skulle komme tilbake igjen, sier Johansen til Journalisten.
Det var for 40 år siden, og det var et sjokk. Han forklarer at det mest overraskende var at ting aldri var slik man trodde. At det måtte leses mellom linjene i stor grad. Siden den gang har Johansen vært i Russland ved flere anledninger. Og så har han vært med på å kurse og å trene nye journalister i Baltikum og Sentral-Asia. Blant annet gjennom Nordisk Journalistsenter for å erstatte de gamle journalistene som alle var kommunister.
Han forteller at han er spent på om han kan bruke kontaktnettet sitt fra den tiden.
Sovjetnostalgi
Journalistisk har han ikke jobbet mye opp mot Russland. Mest har det vært nyheter som ligger i krysningspunktet Norge og andre land.
Johansen erkjenner at det blir krevende å være journalist i Russland. Alt som handler om kildevern og journalistiske metoder blir mer utfordrende.
- Jeg kommer tilbake til et annet land enn sist jeg bodde der. Mye er skjedd på 40 år, sier han og for å illustrere nettopp hvor vanskelig og uforutsigbart landet er å dekke viser han til hvor få som klarte å forutse Sovjetunionens fall. Selv fikk han en aha-opplevelse da han i fjor var å dekket krigen i Ukraina for Aftenposten. Mens han stod sammen med bestemødre og opprørere begynte de å synge Røde Arme-sangen som han selv måtte lære 40 år tidligere.
- Det var mye sovjetmelankoli. Jeg tror jeg kan dra nytte av den gamle kunnskapen min, sier han.
Aftenpostens gravemaskin
Johansen anser seg selv som spesielt heldig fordi han i august skal reise ut som korrespondent. Særlig i en verden hvor det blir stadig færre korrespondenter. Senest for en uke siden ble det kjent at Aftenposten avvikler korrespondentkontoret i London. Også gravende journalistikk regner han det vil bli. For han mener det er mulig å grave også som utenrikskorrespondent. Alle journalister bør kunne grave, mener han.
- De beste prosjektene har jeg jobbet med på siden av annet. Mobil-prosjektet jobbet jeg alene med i halvannen måned samtidig som jeg bidro med andre saker i den løpende nyhetsdekningen. Det handler om metode, sier han og erkjenner samtidig at han er blant dem som liker å jobbe med ideer over lengre tid. Derfor legger han til at han er sikker på at det blir graving.
Mer enn Putin
Og så vil det handle om å lage de mest spennende og mest overraskende sakene om det som skjer i Russland. Når nesten alle jobbene er viktige, er det også mulig å bruke mer tid på å finne det som er mer overraskende og engasjerende.
Johansen poengterer at Russland er mer enn Vladimir Putin, men googler man landet er Putin nevnt i nesten hver eneste sak. Det mener den nyutnevnte korrespondenten er et for enkelt bilde.
- Jeg er sikker på jeg skal få fortalt leserne en del om Russland og russerne de ikke visste om.
Johansen drar til Russland i august. Våren etter kommer også familien.
Her finner du Journalistens dekning av Aftenposten.