Fagbladet risikerer eksklusjon
Fagbladet vil miste medlemskapet i Fagpressen, dersom forbundsledelsen får bestemme deler av innholdet og hva journalistene skal jobbe med.
Administrerende direktør i Den Norske Fagpresses Forening (DNFF), Even Trygve Hansen, sier at ledelsen i Fagforbundet truer både Redaktørplakatens og Vær Varsom-plakatens stilling i Fagbladet. Ledelsen i LOs største forbund med Jan Davidsen i spissen, ønsker kontroll over enkelte av de beslutningene som i dag ligger hos Fagbladets redaktør.
– Dette er ikke forenlig med medlemskap hos oss, sier Hansen.
Landsstyret i Fagforbundet skal avgjøre saken i juni, etter at ledelsen og de berørte klubbene i Fagforbundet, blant dem redaksjonsklubben, har drøftet de omstridte forslagene.
Kan gjøre det, men…
Hansen understreker at DNFF er en interesseorganisasjon for bladene, og verken en redaktør- eller utgiverforening. Fagpressen har 236 medlemsblader.
– Jeg har derfor hatt samtaler med både redaktøren og representanter for utgiversiden. En utgiver har all rett til å gjennomføre en slik modell Fagforbundet forsøker å få til, men den holder ikke hvis de ønsker medlemskap i DNFF, sier han.
DNFF krever at medlemsbladene har redaktørplakaten på plass, at det er ordnede forhold og at redaksjonen følger Vær Varsom-plakaten.
– Fagforbundet planlegger å bruke journalister og informasjonsmedarbeidere om hverandre i forskjellige stillinger. Jeg har sagt til utgiverne at de må sette redaktørplakaten først, og så bygge organisasjonen deretter. Ikke omvendt.
Medlemskapet ryker
– Så det du sier er at Fagbladets medlemskap i DNFF ryker, dersom forbundet gjennomfører de skisserte løsningene?
– Ja. Det ville ikke være etisk riktig å ha slike konfliktfylte dobbeltroller, sett i forhold til Vær Varsom-plakaten. Dessuten ønsker forbundsledelsen at utgiveren av Fagbladet skal ha en bestemmende rolle i forhold til hva bladet skal inneholde. Det er problematisk i forhold til redaktørplakaten, sier Even Trygve Hansen.