Fagbladet risikerer eksklusjon

Fagbladet vil miste medlemskapet i Fagpressen, dersom forbundsledelsen får bestemme deler av innholdet og hva journalistene skal jobbe med.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Administrerende direktør i Den Norske Fagpresses Forening (DNFF), Even Trygve Hansen, sier at ledelsen i Fagforbundet truer både Redaktørplakatens og Vær Varsom-plakatens stilling i Fagbladet. Ledelsen i LOs største forbund med Jan Davidsen i spissen, ønsker kontroll over enkelte av de beslutningene som i dag ligger hos Fagbladets redaktør.

– Dette er ikke forenlig med medlemskap hos oss, sier Hansen.

Landsstyret i Fagforbundet skal avgjøre saken i juni, etter at ledelsen og de berørte klubbene i Fagforbundet, blant dem redaksjonsklubben, har drøftet de omstridte forslagene.

Kan gjøre det, men…

Hansen understreker at DNFF er en interesseorganisasjon for bladene, og verken en redaktør- eller utgiverforening. Fagpressen har 236 medlemsblader.

– Jeg har derfor hatt samtaler med både redaktøren og representanter for utgiversiden. En utgiver har all rett til å gjennomføre en slik modell Fagforbundet forsøker å få til, men den holder ikke hvis de ønsker medlemskap i DNFF, sier han.

DNFF krever at medlemsbladene har redaktørplakaten på plass, at det er ordnede forhold og at redaksjonen følger Vær Varsom-plakaten.

– Fagforbundet planlegger å bruke journalister og informasjonsmedarbeidere om hverandre i forskjellige stillinger. Jeg har sagt til utgiverne at de må sette redaktørplakaten først, og så bygge organisasjonen deretter. Ikke omvendt.

Medlemskapet ryker

– Så det du sier er at Fagbladets medlemskap i DNFF ryker, dersom forbundet gjennomfører de skisserte løsningene?

– Ja. Det ville ikke være etisk riktig å ha slike konfliktfylte dobbeltroller, sett i forhold til Vær Varsom-plakaten. Dessuten ønsker forbundsledelsen at utgiveren av Fagbladet skal ha en bestemmende rolle i forhold til hva bladet skal inneholde. Det er problematisk i forhold til redaktørplakaten, sier Even Trygve Hansen.

Powered by Labrador CMS