Davidsen møtte Fagbladets ansatte

Forbundsleder Jan Davidsen har i dag møtt redaksjonen i Fagbladet og forsikret om at samorganiseringen vil være forenlig med NJ-medlemskap.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Et møte mellom de ansatte i Fagbladet og lederen i Fagforbundet ble avsluttet for litt siden. Budskapet fra Jan Davidsen til redaksjonen var at samorganiseringen skal gjennomføres under den forutsetning at redaktørplakaten gjelder og at NJ-medlemskap kan opprettholdes. Journalistene er ikke overbevist.

– De gjentar og gjentar denne forsikringen. Men det blir en voldsom utfordring å forene det som sies og det som står i vedtaket, og jeg kan ikke se hvordan de skal få det til, sier klubbleder Per Flakstad.

Uten hensyn

Landsstyret i Fagforbundet vedtok sist uke det kontroversielle nipunkts forslaget om samorganisering av informasjonsavdelingen med Fagbladet, uten å ta hensyn til innvendingene fra NJ-klubben eller redaktøren i bladet. Journalistene mener blant annet at bruk av redaksjonen til informasjonsarbeid ikke er forenlig med medlemskap i journalistlaget. Andre punkter skal «avklares mellom politisk ledelse og redaktøren». Det gjelder bruk av logo på forsiden av bladet, plassering av ledernes og seksjonsledernes faste spalter, og om arbeidsutvalget skal fastsette tema for temaheftene.

Davidsen har overlatt til informasjonssjef Tone Zander og administrativ leder, Gunnar Gussgard, å ta seg av uttalelser i sakens anledning. Men der er det ikke mye å hente når vi spør om dagens møte.

– Det er en personalsak vi ikke uttaler oss om, sier Zander.

Når det gjelder selve omorganiseringen viser hun til Gussgards kommentar til presseoppslag om striden, på Fagforbundets hjemmeside.

Samarbeid

Om såkalt fleksibel bruk av medarbeidere skriver han følgende:

«Medarbeiderne i infoavdelingen og redaksjonen har i stor grad lik utdanning, erfaring og kompetanse. Det er en oppfatning om at vi kan utnytte ressursene bedre ved mer fleksibel bruk – i bestemte perioder og i nærmere spesifiserte informasjonsprodukter. Det kan for eksempel handle om skriving og deling av nettsaker. Det kan være artikler fra møter, konferanser og seminarer i forbundets regi – som begge avdelinger kunne tenke seg å dekke, men som det av ressursmessige årsaker ikke er hensiktsmessig å sende flere medarbeidere på.»

Gussgard sier det også kan handle om samarbeid om produkter som er store og omfattende og derfor trenger mer ressurser enn det avdelingene hver for seg kan avsette.

Flakstad vil ikke kommentere Gussgards konkretisering, men sier prosessen nå må gå sin gang.

– Så får den praktiske hverdagen avgjøre om dette er noe vi kan leve med, sier klubblederen, som mener de ansattes ankepunkter ble kommunisert veldig tydelig i møtet med Davidsen.

– Håpet mitt er at de faktisk hører på oss og praktiserer en romslig løsning. Det er et stort misforhold mellom forutsetningene og det vedtaket som ble gjort, og jeg velger å forholde meg til forutsetningene, sier Flakstad.

Mer interessant

Fagforbundet ønsker også at organisasjonens logo skal være på forsiden.

«Vi er stolte av logoen, og vi ønsker at den skal være med å prege de produktene vi lager. Dette handler om forankring og identifisering.»

Dessuten mener forbundsledelsen at «synspunktene til organisasjonens valgte leder er av større interesse for medlemmene enn redaktørens», men Gussgard hevder samtidig plasseringen av spalten ikke er noe stor sak for Davidsen.

Arbeidsmiljø

En arbeidsmiljøundersøkelse som har vært gjennomført i Fagbladet viser at situasjonen har ført til uro og engstelse blant de ansatte.

– Undersøkelsen avdekker også at mange ansatte ikke har tillit til at ledelsen mener det den sier. Det er et stort arbeidsmiljøproblem i seg sjøl, sier Flakstad.

Han mener det nå er viktig å bygge tillit mellom utgiver og redaksjon.

– Vi ansatte må gå videre med åpent sinn og ledelsen må vise at de lytter, forstår og respekterer det som blir sagt.

Selv om vedtaket ble fattet uten å ta hensyn til klubbens innsigelser, er Flakstad tilfreds med at de fikk gjennomslag for at prosessen skal evalueres.

– Det er viktig blant annet med tanke på uenigheten om NJ-medlemskapet kan opprettholdes, om vedtaket kan gjennomføres.

Powered by Labrador CMS