Ikke akkurat HURRA!

KOMMENTAR: – Det irriterer meg at vi får vite mer om presentasjonen enn om hva Fagpresse-juryen mener om vinnerbildene, skriver Morten Hansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hva vet vi som ikke var på Fagpressens prisutdelingen om årets omtalte fotografier? Lite – bortsett fra at juryen er veldig opptatt av presentasjon og store bokstaver.

Jeg hører til de som mener at foto som journalistikk er fine greier. Vi som mener at et bilde av og til sier mer enn ord. Vi som derfor mener at en fotopris er like viktig som alle andre journalistpriser.

Derfor er det med en smule irritasjon (sinne bruker jeg på de store, og ordentlig viktige, sakene) jeg leser juryens begrunnelse av Fagpressens fotoprisvinner, og hederlige omtaler.

Hva får så jeg, som ikke har sett fotografiene, vite hva om bildenes kvaliteter, om hva juryen mener om bildene? Svært lite. Jeg får i tre av fire omtaler vite mer om hva de tenker om presentasjonen.

Om prisvinneren sies det:

“Med to dobbeltsiders oppslag har bildene fått plass som fortjent. Et par av bildene kunne med fordel fått enda mer plass, men vi var likevel ikke i tvil! GRATULERER!”

Hva har plassbruken med bildets kvaliteter? Er et bilde på en plakat per definisjon bedre enn et bilde på et postkort? Hadde prisen røket om det hadde vært brukt “bare” tre sider?

Joda. Det sies også noe om bildene:

“Glitrende kameraplassering og motivutsnitt, vi føler dimensjoner og storhet. Dette viser både fotografens blikk for motiver og dyktig fotografisk håndverk”.

Likevel sitter jeg med en følelse av at bildevurderingene kom mer i bakgrunnen. Det er presentasjonen som teller.

Det følges opp i to av de tre andre omtalene:

“Og designeren har hatt vett og forståelse til å la bildet få god nok plass. HURRA!”

og

“…og godt presentert. Jeg må gjenta at dette med bruken og utnyttelsen av bildene i pressen er svært viktig for at bildenes fortelling skal bli oppfattet av leserne. HURRA!”

Hva så? Ingen er uenig i at gode bilder fortjener god plass. Men har det noe med kvaliteten på bildet? På fotohåndverket?

Hvis det er sånn at plassbruken er avgjørende for om et bilde skal premieres eller omtales i Fagpressen, så er det kanskje på tide å endre statuttene. Få inn noen jurymedlemmer som er genuint opptatt av fotojournalistikken.

For vi er vel enige om at pressfotografiet fortjener stor plass? IKKE SANT!

Her kan juryens begrunnelse leses: http://fagpressen.no/Kompetanse/Fagpresseprisene2/Her-er-vinnerne-av-Fagpresseprisene-2013

Powered by Labrador CMS