Trygve Hegnar sier reglene er rare, og at Hegnar Media gjorde det de måtte gjøre da de meldte seg ut av MBL etter tariffkrav.

Fikk krav om tariffavtale – da meldte Hegnar seg ut av MBL 

– Det var for å tilpasse oss virkeligheten, sier Trygve Hegnar til Journalisten.

Publisert

Den 25. januar i år sendte Norsk Journalistlag (NJ) et tariffkrav til Hegnar Media på vegne av sine medlemmer. Hegnar Media utgir blant annet Finansavisen.

Siden Hegnar Media var medlem av Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), burde dette ha vært en relativt uproblematisk affære.

Hovedavtalen forhandlet frem mellom NHO og MBL på den ene siden, og NJ på den andre, sier nemlig at vilkår for å kreve tariffavtale kun er at bedriften er medlem av MBL.

Men da kravet kom, meldte Hegnar Media seg ut av MBL.

– Gjorde det vi måtte

I et brev til NJ, som Journalisten har lest, avviser MBL kravet om tariffavtale i Hegnar Media. Begrunnelsen som gis er at Hegnar Media har meldt seg ut av MBL og NHO.

Ansvarlig redaktør i Finansavisen og daglig leder i Hegnar Media, Trygve Hegnar, bekrefter overfor Journalisten at oppsigelsen kom som følge av tariffkravet.

– Det var én person som fremmet krav via journalistlaget, som vi mente ikke kunne styre tariffavtale for flere hundre ansatte. Da gjorde vi det vi måtte for å unngå det. Det var for å tilpasse oss virkeligheten, sier han.

Reglene er rare, fortsetter Hegnar, og forteller at Hegnar Media har tilpasset seg det de mener er rart. 

Journalisten har vært i kontakt med flere kilder som både er, og har vært, ansatt i Finansavisen. Personen NJ har fremmet krav på vegne av, har ikke ønsket å snakke med Journalisten.

– Ikke et stort tema

Journalistens kilder forteller at det også tidligere har vært noen forsøk på å få i gang en prat om tariffavtale blant de ansatte, men at ledelsen trolig ikke vet om dette.

Da Journalisten intervjuet Hegnar om tariffavtale for noen uker siden, fortalte han at det ikke var noen som hadde bedt om tariffavtale der, og at det derfor ikke var noe tema.

– Da du snakket med oss for en tid tilbake sa du at tariffavtale aldri har vært tema hos dere. Men det har jo vært et tema?

– Det er alltid et tema, men det var ikke et stort problem når vi til da kun hadde én eneste person som ønsket tariffavtale. Det har ikke vært et stort tema hos oss.

Hegnar understreker at utmeldingen har lite å si for Hegnar Media, og at de fortsatt samarbeider med MBL på flere områder.

Utmeldingssaken er likevel ikke helt over. I et brev Journalisten har lest, ber nemlig NJ om en rettslig begrunnelse for tariffavslaget fra MBL. Årsaken er at både NHO og MBL har vedtektsfestet seks måneders oppsigelsestid. Dermed var Hegnar Media medlem av NHO og MBL da tariffkravet kom, mener NJ. 

Hegnar sier han ikke husker hvilket dato de meldte seg ut, mens administrerende direktør i MBL, Randi S. Øgrey, ønsker ikke å opplyse annet enn at utmeldingen skjedde i første halvår i år.  

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS