TUT OG KJØR: Det er krevende, men gøy å jobbe med finanskrisa, synes Linn Karen Ravn. Her får DN-journalisten, samt Gisle Kristjansson fra Islandsk radio og Håkon Høgetveit fra NA24, Kaupthings Christian Almskog i tale. Foto: Kathrine Geard

Skrekkblandet fryd i DN

Mens børsene stuper og frykten brer seg, råder skrekkblandet fryd i DNs finansredaksjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– De sa jeg bare kunne komme, men det var kanskje for godt til å være sant.

Linn Karen Ravn fra finansredaksjonen i Dagens Næringsliv står i resepsjonen til islandske Kaupthing i Olav Vs gate i Oslo og lurer på hva som skjer.

For få minutter siden avtalte hun intervju med en av lederne i banken og fikk hastig alliert seg med fotografen Sigbjørn Sandsmark. Men nå er visst ikke mekleren med på notene likevel. Ravn tar det med fatning. Brå kast er hverdagen for finansjournalistene for tida.

Uforutsigbart

Og selvsagt lange, travle dager. Det går i ett fra finansredaksjonen samler seg rundt Reuters-maskinen om morgenen for å sjekke børsmeldinger og hovedindeks, til børsen stenger halv seks. Og det er ikke lett å planlegge gjøremålene.

– Det skjer noe nytt hele tida. Jeg kan begynne på fire ulike saker, men tre av dem blir det ikke noe av. Det er veldig mye uforutsigbarhet, sier Ravn, som innrømmer at midt oppi alvoret «er det sinnssykt gøy å være med og dekke ragnarokk».

– Jeg har en opplevelse av skrekkblandet fryd. Situasjonen er både skremmende og spennende. Du føler at du er midt i nyhetsbildet.

Eget initiativ

Den unike situasjonen kommer tidlig i hennes karriere. 25-åringen har kun to og et halvt år bak seg i DN og var midt i statsvitenskapsstudier da hun sjøl ba om å få prøve seg i finansredaksjonen. Ravn mente finans, med det lukkede miljøet og de svære summene, måtte være utrolig spennende stoff å jobbe med.

– Dessuten er det veldig viktig, det angår jo alle. Og jeg var nysgjerrig på å lære mer.

Første dagen i DN stilte hun i perleøredobber og dress, men skjønte fort at kleskodeksen er som i redaksjoner flest. Også ellers har læringskurven vært bratt, som det heter.

– Jeg husker godt det første morgenmøtet. Jeg hadde tenkt ut en sak som jeg nervøst presenterte, forteller Ravn, som slett ikke fikk gehør for sin idé.

Tvang

I stedet fikk hun slengt en børsmelding i fanget og var straks på dypt vann. Redningen ble å studere andre journalisters spørsmål, og selvsagt hjelp og støtte fra erfarne kolleger. Slik lærte hun etter hvert å svømme.

– Men det er et tøft felt å komme inn i for en uten økonomiutdanning. Mest fordi det er en egen sjargong. Alle uttrykkene og børsmeldinger med skjulte budskap er en jungel å finne fram i.

– Ser du noen fordeler med din bakgrunn?

– Ofte bruker analytikere et veldig teknisk språk. Men jeg må tvinge dem til å forklare ting på en enklere måte, både for min egen del og for lesernes. Det er viktig å gjøre dette stoffet tilgjengelig for folk flest. Jeg prøver å se menneskene bak tallene.

Ravn tror også at en annen bakgrunn gjør at hun kanskje stiller andre spørsmål.

– Noen hevder at det er viktig at journalistene kan like mye eller mer enn intervjuobjektene?

– Det er helt klart en fordel å kjenne feltet godt. Men ikke ulikt annen journalistikk handler også finansfeltet om å gjøre grundig research og stille gode spørsmål. Finansfolk er vanlige mennesker.

Panikkhistorier

En stor utfordring for dem som rapporterer om krisa som utspiller seg, er ikke å resirkulere panikkhistorien, mener Ravn.

– Det er veldig stor usikkerhet og mange like kommentarer. Det er vanskelig å finne nye gode historier. Men det tøffeste nå er ansvaret man føler. At det du skriver faktisk kan få store konsekvenser.

Redaksjonen merker godt at interessen for finansstoffet har økt kraftig og at flere lesere søker til DN. Men avdelingsleder Terje Erikstad vil nødig evaluere avisas egen dekning av finanskrisa offentlig.

– Det jeg kan si er at vi har satset veldig tungt og at ambisjonen er å ha den bredeste og beste dekningen. Vi har satt inn store ressurser, men jeg innrømmer at det er ekstremt krevende fordi så mye skjer samtidig. Og du skal stadig prøve å finne nye varianter, nye løsninger og nye kilder.

– Det er en krise i utvikling, og den blir bare verre. Vi må passe på å dosere stoffet slik at folk ikke føler at de har lest det før, sier Erikstad.

At Oslo Børs utvidet åpningstida samtidig med at krisa satte inn, gjorde dessuten produksjonen enda vanskeligere for DN som har så tidlig deadline.

Ekstremt

– Er DN godt rustet til å klare utfordringene?

– Man kan alltid ønske seg mer ressurser, men jeg synes vi har hatt den beredskapen og kunnskapen vi trenger.

Erikstad legger heller ikke skjul på at finanskollapsen er ekstremt interessant faglig sett.

– Jeg har opplevd både bankkrise og andre nedturer tidligere, men dette er absolutt det mest voldsomme jeg noensinne har vært med på.

I lokalet til Kaupthing har Ravn og Sandsmark fått selskap av Gisle Kristjansson fra Islandsk radio og Håkon Høgetveit fra NA24. Seinere kommer flere som vil vite hva som skjer med banken og sparepenger som folk ikke får ta ut. En innbitt markedsdirektør, Christian Almskog, blir satt til å svare journalistene.

– Hvilke løsninger finnes?, spør Linn Karen Ravn.

Powered by Labrador CMS