Søker etter nyeNJP-fotografer

Det første kullet er klar med avslutningsbok. Nå vil Norwegian Journal of Photography ha nye deltakere.

 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

 For to år siden ble ti deltakere plukket ut til å være med på nyskapningen Norwegian Journal of Photography. Et forum for uavhengig dokumentarfotografi der tanken var å bringe sammen og støtte utvalgte fotografiske dokumentarprosjekter i to år av gangen. Forumet ble til i forlengelsen av Fritt Ords dokumentarsatsing i 2007. Underveis har deltakerne hatt workshop, veiledning og seminarer. Redaksjonen i NJP, Rune Eraker, Espen Rasmussen og Laara Matsen, har fungert som veiledere. Det første kullets arbeid skal presenteres i en bok som lanseres rett over påske.

- Med boka vil vi skape et vindu ut av Norge. Ambisjonen er å nå et nordisk og internasjonalt marked, sier Eraker til Fotojournalisten.

Samtidig har NJP utlyst opptak av nye fotografer for de neste to åra. Fristen er 6.mars. Det legges opp til at de vil legge mer vekt på prosjekter som allerede er i gang. Det er samtidig usikkert hvor mange fotografer de vil plukke ut denne gangen.

Eget uttrykk

- NJP er i utgangspunket rettet mot profesjonelle fotografer, fortrinnsvis frilansere, eller folk som jobber i avis som kan ha et prosjekt ved siden av.

De er ute etter fotografer med et eget og helhetlig uttrykk i bildene. Målet med opptaket er å opprettholde et nivå som kan vise utlandet hva norsk dokumentarfotografi er.

-Vi ser etter de som ligger litt i skjæringen mellom det tradisjonelle reportasjefotografiet og kunstfotografiet.

Løfte ut

Det er Fritt Ord som tar i mot søknader til NJP, men de gis videre til NJP, som opererer redaksjonelt uavhengig av Fritt Ord. Prosjektdirektør i Fritt Ord, Bente Roalsvig sier stiftelsen satser bevisst på å fremme norsk dokumentarfotografi og film fordi bildemediene har et særlig potensial for tankevekkende bidrag om ulike  aspekter ved ytringsfriheten.

- Med NJP ville vi fortsette å styrke norsk dokumentarfotografi, og i den anledning løfte norsk dokumentarfotografi ut av Norge. Det gjenstår å se om vi greier det, sier Roalsvig til Fotojournalisten.

Utstilling

Fritt Ord har også opprettet European Photo Exhibition Award (EPEA)  sammen med tre andre stfitelser.

To fotografer fra NJP, Marie Sjøvold og Monica Larsen, er blant tolv unge europeiske fotografer som plukket ut til å delta på EPEAs utstillingsturné. Utstillingen kommer til Norge og Nobels Fredssenter på kvinnedagen 8.mars.

 

 

Powered by Labrador CMS