Kringkastingssjef i NRK Vibeke Fürst Haugen må få opp nynorskandelen, mener Medietilsynet.

For lite nynorsk i NRK

Leverer fortsatt for lite nynorsk på radio og nett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK oppfylte alle kravene i samfunnsoppdraget i 2022, bortsett fra nynorskandel på radio og nett, skriver Medietilsynet i en pressemelding.

– Andelen nynorsk har økt noe, men det er fortsatt et stykke igjen til målet. Medietilsynet kommer derfor til å fortsette å følge opp dette punktet, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

NRK skal ha minst 25 prosent nynorsk på tv, radio og nett, og kravet må være oppfylt på hver enkelt plattform. NRK har aldri oppfylt kravet om 25 prosent nynorsk på nett, og fra 2019 til 2022 har det heller ikke vært nok nynorsk på radio.

Medietilsynet har i flere år påpekt at NRKs nynorskandel er for lav, og i fjor ble NRK bedt om å legge fram en konkret handlingsplan.

 I 2022 økte andelen nynorsk på nett fra i underkant av 19 prosent året før til nesten 21 prosent. Dette er den høyeste nynorskandelen NRK har hatt på nett noen gang, skriver tilsynet i pressemeldingen.

 Nynorskandelen økte også på radio, men her var økningen betydelig svakere, fra 22,7 prosent i 2021 til 23,2 prosent i 2022. På tv oppfylte NRK kravet med 27,6 prosent nynorsk i 2022, men dette var en nedgang fra i overkant av 29 prosent i 2021.

– Utviklingen tyder på at NRKs tiltak, som å bruke nynorskrobot, har hatt en positiv effekt på nett. Medietilsynet vurderer imidlertid at utviklingen går for sakte på radio, og vi mener derfor at NRK må utvikle strukturer og systemer som fremmer økt bruk av nynorsk, sier Velsand.

Nynorsk-tallene kommer fram i Medietilsynets tilsynsrapport for fjoråret som ble offentliggjort i dag.

Powered by Labrador CMS