Et barn på jobb i en gullgruve i Kongo, 2004. Foto: Marcus Bleasdale

Håper folk blir sinte

Marcus Bleasdale vil vekke reaksjoner med bilder fra Kongo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den prisbelønte britiske fotografen Marcus Bleasdale, som er bosatt i Oslo, lanserte onsdag kveld boka «Rape of a Nation» for en fullsatt sal på Litteraturhuset. Dette er den andre boka han utgir som skildrer voldsherjede Kongo i kraftfulle svart/hvitt bilder.

– Jeg vil at dere skal bli sinte, for det er jeg, svarer Bleasdale på spørsmål om hva han vil med de til sammen 105 bildene, som forteller om en humanitær katastrofe, et land og et folk i dyp krise.

Ti år

Bleasdales fascinasjon for Kongo startet med forfatteren Joseph Conrads fortellinger. De første årene fotograferte han langs elva mange har reist opp, men jo mer innblikk han fikk i de politiske forholdene jo sintere ble han.

– Jeg ble sint fordi grusomhetene aldri nådde førstesidene, og jeg ble sint fordi ingen politikere skrek opp om lidelsene. I løpet av de ti årene jeg har jobbet i Kongo har mer enn 5,4 millioner mennesker dødd. Det burde stå på fronten, men konflikten var glemt i mange år.

Fotografen mener det internasjonale samfunnets mangel på respons er skammelig.

– Dersom det oppdages mer olje der er jeg sikker på at man raskt finner en fredsløsning.

Solheim

Utviklingsminister Erik Solheim, som innledet arrangementet, påpeker at det er en grusom bok, men også en bok som gir håp.

– For den viser også mennesker med glede og livsmot, selv om de lever under de aller vanskeligste forhold. Tittelen er absolutt dekkende, men les boka og se de vakre, sjokkerende og bevegende bildene. Ingenting ligner på Kongo, sa statsråden.

Motorsykkel

Bleasdale sier kongolesernes pågangsmot er det som driver ham videre. Og som gjør at han vil fortsette å fortelle historier fra landet. For fotografen er denne boka om verdighet og vitalitet.

– Hvordan blir du mottatt som fotograf?

– Folk er veldig åpne. De viser deg livet sitt for at du skal fortelle om problemene. Det som ikke er lett er å få reisetillatelse. Det er vanskelig å ta seg fram. Og så er sikkerheten et stort problem, sier Bleasdale, som forteller at han reiser mye aleine.

– Ofte bruker jeg motorsykkel, for å komme fram på smale veier, sier fotografen, som opplyser at han ikke tjener en krone på salget.

– Alle inntektene fra boka går til et barnehjem i Kongo.

Powered by Labrador CMS