Omvik forsvarer bildebruken

Ansvarlig redaktør Erling Omvik i Fredriksstad Blad sier at avisen har gjort dårlig fotarbeid når det skapes tvil om hvorvidt avisen har sitert sine fotoeksperter riktig, men ellers mener han publiseringen av ordførerbildet var riktig.

Publisert Sist oppdatert

– Dere fikk se et bilde på en mobiltelefon uten å vite hvem som hadde tatt det, hvor det var tatt eller når det var tatt. Likevel valgte dere å trykke det. Hvorfor?

– Før vi publiserte noe, hadde vi to møter med ordføreren, der vi viste henne bildet i det andre møtet. Hun sa at hun ikke kjente seg igjen i bildet eller omgivelsene. Hun sier at dette er uggent og at hun ikke har stilt opp på det bildet. Men vi visste at bildet figurerte ulike steder i Fredrikstad. Vi skjønte det var sterkt materiale, og vi antok at det enten var en svertekampanje mot ordføreren eller så var bildet reelt. Vi mente at når Fredrikstads fremste tillitsvalgte står i supporterdrakten til kriminelle Bandidos, så syntes vi det er så oppsiktsvekkende, at det er en debatt som bør foregå i det offentlige rom og ikke i bakrommene og bare på mobiltelefoner.

– Da dere trykte bildet første gang mandag, ble det brukt som et bevis på at ordføreren omgikk kriminelle mc-miljøer. Beklager du den vinklingen?

– Nei, hvor har du lest det da? Mandag hadde vi overskriften «Ordfører i Bandidos-klær». Dette irriterer meg litt og folk må lese det som står. Vi har ikke sagt at hun har Bandidos-forbindelser. Det som gjør at jeg mener det var grunn til å publisere bildet er at distriktets fremste tillitsvalgte står i supporterklær for Bandidos. Det er et bilde som tre uavhengige eksperter mener etter all overveiende sannsynlighet er et ekte bilde. Så har vi fått en diskusjon om i hvilken grad man kan si at et mms-bilde er ekte eller uekte, og det er en kjempeinteressant diskusjon.

– Dersom bildet hadde vært ekte, hva dokumenterer det egentlig?

– Nei, det dokumenterer at hun har på seg trøya. Ut fra det som et samlet formannskap i Fredrikstad, tidligere ordfører Ole Haabeth og ordføreren i Øvre Eiker har signalisert om kamp mot mc-kriminalitet, så synes jeg det er rimelig oppsiktsvekkende hvis ordføreren i Fredrikstad står i et antrekk som er med på å finansiere mc-kriminalitet. Det mener jeg er en helt legitim begrunnelse for å publisere det bildet.

– Visste du at «fat mexican» er et kodebudskap i visse miljøer?

– På det tidspunktet visste ikke jeg det. Det er vel neppe så mange som vet det. De som følger med på mc-klubbene vet det, men hvor stor andel det er av Fredrikstads befolkning vet nok du like godt som jeg.

– I en lederartikkel tidligere i uken, i tråd med reportasjer i Fredriksstad Blad, skriver dere at saken reiser spørsmål om ordførerens troverdighet. Reiser den ikke like mye spørsmål om Fredriksstad Blads troverdighet?

– Jo, saken har jo reist tvil om vår troverdighet. I journalistikken må en ha sansene åpne i mange retninger. Det er farlig å lukke seg inn i et hjørne. Nå har saken tatt den vendingen at vi har avslørt en ukultur i ett av Fredrikstads største partier. Det er jo en partikollega som har stått bak svertekampanjen. Og jeg må si at når man snakker om troverdighet i forhold til kildene, så vil jeg legge til: Hele norsk presse sier nå at bildet var manipulert og sendt av denne Frp-politikeren. Det er basert på en telefonsamtale til Eva Kristin Andersen på to minutter, og hvilken kildekritikk er utøvd her når for eksempel Demokraten skriver at Eva Kristin snakket sant?

– I dagens intervju sier du at siste ord ikke er sagt. Hva mener du med det?

– Den informasjonen som ble lagt fram på pressekonferansen i går gir noen svar, men den reiser også mange spørsmål. Vi har ikke fått svar på hvorfor han gjorde dette, hvordan han gjorde det, og om han hadde hjelp av andre. Den telefonen ordføreren nå fikk fra sin partikollega som står bak dette, burde man kanskje overlatt til politiet eller en dataekspert som kunne bekrefte det som blir framlagt.

– Tviler du på de opplysningene som ble framlagt i går?

– Nei, men jeg utøver det vi gjerne kaller sunn kildekritikk.

– Ved siden av reportasjer har dere kjørt lederartikler og til og med et helsides intervju med deg selv. I dag er det et nytt intervju med deg. Er Fredriksstad Blad nå egentlig en aktør i denne saken og ikke lenger en uavhengig rapportør?

– Ikke unaturlig at avisen mener noe om en sak som hele byen snakker om. Det er blitt fokus på vår journalistikk fra andre medier og ikke minst fra byen. Mange deltar i våre debattfora, og jeg var nettgjest på f-b.no med langt over 100 spørsmål. Vår åpne holdning overfor leserne resulterer i at jeg er blitt intervjuet to ganger i egen avis. Kritikk av Fredriksstad Blad er noe av det vi prioriterer høyest på leserbrevplass. Mulig det er selvpisking, men vi må tåle kritikk.

– Er det noe du mener dere har gjort feil?

– Det er dårlig fotarbeid når det skapes tvil om vi har sitert våre eksperter riktig. Men ellers føler jeg at denne saken fortsatt er så fersk, at det er vanskelig å si.

– Var dere ute etter å ta ordføreren?

– Nei, vi fikk dette materialet i hånden og diskuterte det med henne. Det tok halvannen uke fra vi første gang så bildet til vi publiserte det. Vi hadde samtaler med ordføreren tirsdag og fredag i forrige uke før vi publiserte det mandag.