Foto: signuversum / Pixaby
DEBATT:
Mediene er en viktig del av totalberedskapen
I en tid preget av økende global uro og usikkerhet, er det viktigere enn noen gang å verdsette og beskytte rollen til redaktørstyrte medier i vårt samfunn.
- Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.
Fredag la regjeringens frem en totalberedskapmelding der de understreket medienes avgjørende rolle i krise og krig. Arbeiderbevegelsens Presseforbund (APF) er glad for at regjeringen erkjenner det vi i mediebransjen lenge har visst: Uavhengige, redaktørstyrte medier er grunnleggende for et velfungerende demokrati.
Historiske rolle
Det er verdt å minne om at den statlige finansierte allmennkringkasteren NRK ble etablert i sin tid nettopp med tanke på å sikre pålitelig kommunikasjon utad som en del av totalberedskapen.
NRK har et særskilt ansvar for å sikre at hele befolkningen får tilgang til et bredt spekter av innhold, uavhengig av geografi, alder eller sosial bakgrunn. NRK og andre uavhengige medier har gjennom årene vist sin verdi i å formidle kritisk informasjon til befolkningen, særlig i krisesituasjoner. Et mål må også være å øke bevisstheten i befolkningen om viktigheten av kritisk medieforståelse. For som mange vet er ikke medier bare en underholdning for befolkningen, men også en nødvendighet i krisetider.
Digital tidsalder
I dagens digitale landskap stå r vi overfor nye utfordringer.
Kunstig intelligens og globale internettplattformer har gjort det vanskeligere for befolkningen i verden å skille mellom sant og usant. Vi har sett det i forbindelse med Ukraina krigen og i valgkamp der fake news, konspirasjonsteorier og propaganda er spredt på sosiale medier.
I en tid der medieinnhold i økende grad styres av algoritmer og kommersielle hensyn, fungerer redaktørstyrte medier som en motvekt ved å prioritere kvalitet fremfor kvantitet. Dette sikrer at innhold som ikke nødvendigvis er økonomisk lønnsomt, men som har høy samfunnsverdi, fortsatt produseres og når ut til publikum.
Krisesituasjoner
I krisetider slik vi opplevde det under pandemien har befolkningen et ekstra stort behov for pålitelig og faktasjekket informasjon. Redaktørstyrte medier fungerer ikke bare som et supplement til offentlig informasjon, men bidrar også til å bygge tillit gjennom uavhengige vurderinger og undersøkelser.
Vi har merket oss at Fremskrittspartiet har fremmetr et forslag om å både splitte opp og selge NRK, med blant annet argumentet om at dette skal ivareta kulturpolitiske mål. Det er et argument vi i APF mener hverken er logisk, fornuftig eller framtidsrettet.
Vi er glade for at regjeringen anerkjenner viktigheten av å opprettholde gode rammevilkår for redaktørstyrte medier. Dette må nå følges opp med konkrete tiltak og ressurser for å sikre medienes uavhengighet og evne til å utføre sitt samfunnsoppdrag, selv under de mest krevende forhold.
Sikre uavhengigheten
For å styrke Norges totalberedskap mener vi det er viktig å opprettholde og styrke offentlige tilskuddsordninger for mediene. Og vi må sikre medienes uavhengighet gjennom lovverk og regulering. Det er også behov for å investere i digital kompetanse og faktasjekk-verktøy for journalister. For journalister er demokratiets vaktbikkje, en kilde til sannhet i en verden full av usikkerhet, og en grunnpilar i vår totalberedskap.
La oss verdsette og beskytte denne viktige samfunnsinstitusjonen, for vår felles sikkerhet og fremtid og jobbe for å sikre gode rammevilkår for redaktørstyrke medier.