Sivilombud Hanne Harlems kontor har levert avsluttende ord i saken om NRK-reiseregningene.

Mener Kultur­­departementet kan saksøke NRK i innsynsstrid

Samtidig varsler Sivilombudet Justisdepartementet om det de mener er en mangel i offentlighetsloven.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 2 min

Saken oppsummert

  • Sivilombudet ber Kulturdepartementet om å sikre at NRK overleverer saksdokumenter i klagesaker.
  • NRK har nektet innsyn av kildevernhensyn, og departementet har ikke klart å behandle saken.
  • Sivilombudet foreslår at departementet vurderer rettslige skritt for å få tilgang til dokumentene.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

«Ombudet ber departementet om å være særskilt oppmerksom på det klare utgangspunktet om at NRK må sende over saksdokumentene ved behandlingen av klagesaker fremover, slik at det ikke utvikles en generell praksis med at NRK unnlater å sende over saksdokumentene», skriver Sivilombudet i et brev sendt til Kulturdepartementet 8. januar.

Brevet er Sivilombudets avsluttende ord i en strid som begynte med innsynskrav i noen NRK-reiseregninger:

NRK nektet innsyn av kildevernhensyn og har siden september i fjor også nektet å utlevere dokumentene til Kulturdepartementet som er klageinstans for saken.

Departementet mente de ikke hadde noen måte å fremtvinge oversendelse på, og varslet til slutt innsynssøkeren om at de ikke var i stand til å behandle NRK-saken. Men Sivilombudet peker på muligheter de mener departementet fremdeles kan vurdere.

Mener NRK kan tas til retten

I et langt brev til Kulturdepartementet redegjør Sivilombudet videre for synet de hele tiden har stått på; at NRK må overlevere dokumentene så departementet får gjort jobben sin.

Ombudet minner om at i situasjoner der klageinstansen ikke har tilgang til dokumentene innsynskravet gjelder, plikter den likevel å fatte vedtak, og videre «at reglene ikke kan praktiseres slik at underinstansen på grunn av manglende oversendelse av saksdokumentene kan forhindre at klageinstansen fatter vedtak om rett til innsyn».

Et vedtak om innsyn fra klageinstansen betyr at innsynssøkeren kan få tvangsfullbyrdet innsynskravet mot NRK uten å gå veien om domstolene, skriver ombudet videre. Men denne bestemmelsen kan ikke anvendes der NRK som ledd i saksforberedelsen nekter å oversende saksdokumentene.

En annen mulighet er at klageinstansen selv går veien om domstolene for å skaffe seg tvangsgrunnlag, skriver ombudet, som nå ber departementet vurdere hvilke tiltak de kan gjøre for å få tak i dokumentene NRK nekter å gi fra seg.

Varsler justisdepartementet

Mangelen på en regel som bidrar til etterlevelsen av plikten til å sende over saksdokumenter til klageinstansen, er etter ombudets mening en mangel ved offentlighetsloven.

De har funnet grunn til å underrette Justis- og beredskapsdepartementet om denne mangelen:

«Den manglende muligheten til å sikre etterlevelse av underinstansens lovbestemte plikt til å oversende saksdokumentene, innebærer en fare for at lovgiverens intensjon om at man skulle ha visse sanksjoner i bakhånd dersom selvstendige rettssubjekter ikke retter seg etter pliktene som følger av offentleglova, ikke lar seg realisere.»

I brevet understreker ombudet at de i likhet med Kulturdepartementet mener det må skilles mellom denne konkrete saken, «hvor kildevernet ikke kommer på spissen», og saker der dokumenter kan avsløre en kildes identitet. 

«Sistnevnte situasjon reiser helt andre spørsmål», skriver ombudet.

Powered by Labrador CMS