Sivilombud Hanne Harlem redegjorde for ombudets syn i reiseregningssaken der NRK nekter all utlevering av dokumenter.

– NRK har unndratt seg uavhengig kontroll, i strid med reglene i offentlighetsloven og sivilombudsloven

Nå vurderer Sivilombudet hva som skal bli konsekvensene.

Publisert Sist oppdatert

Da sivilombud Hanne Harlem stilte på scenen under Åpenhetsseminaret på Pressens hus i Oslo mandag, var det med et aktuelt bakteppe der NRK har reagert sterkt på en nylig uttalelse fra ombudet.

– Denne uttalelsen skaper alvorlig uklarhet om respekten for NRKs uavhengighet og kringkastingssjefens redaktøransvar, har juridisk direktør Olav Nyhus sagt til Journalisten, om at ombudet mente NRK måtte kunne utlevere noen redaksjonelle reiseregninger til Kulturdepartementet som innsynsklageinstans.

NRK viser til kildevernet og offentlighetslovens unntak for redaksjonell virksomhet, og nekter plent å overlevere de etterspurte dokumentene til noen som helst.

– Gir ikke rett til å instruere

Harlem så seg nødt til å klargjøre fra podiet:

– Ombudet er enig i at kildevern er en problemstilling, i tilfeller der dokumenter inneholder kildesensitive opplysninger som ikke kan skjules ved sladding eller på andre måter.

Men ombudet følger ikke NRKs argumentasjon om fare for den redaksjonelle uavhengigheten:

– At departementet får se og vurdere et dokument, og kanskje til og med er enig i NRKs vurdering om å unnta det fra offentlighet, gjør ikke på noen måte at de har rett til å instruere NRK, illustrerte Harlem.

Vurderer konsekvenser

Hun brukte klare ord på ståa per i dag:

– Ombudets syn er at NRK har unndratt seg uavhengig kontroll, i strid med reglene i offentlighetsloven og sivilombudsloven.

De neste dagene skal ombudet bruke til å ta stilling til hva de mener skal være konsekvensene for det de ser som NRKs brudd på offentlighetsloven, sa Harlem.

NRKs Olav Nyhus og fagredaktør Marius Tetlie stilte så på podiet, i diskusjon med journalist Vegard Venli, for å forklare NRKs syn om at reiseregningene må defineres inn i redaksjonell virksomhet.

Venli har i et innlegg hos Journalisten mandag argumentert for at NRK må tåle å utlevere dokumentene så klageinstansen får gjort jobben sin.

– NRK kan sladde regningene for detaljerte opplysninger om dato og sted for reisen. De kan til og med sladde navnet på reisens deltakere, er Venlis konkrete råd.

Antydet anger

Tetlie argumenterte på sin side for at reiseregninger i høyeste grad er redaksjonelle dokumenter som det er «uheldig at skal dissekeres av folk i embetsverket, selv om de har taushetsplikt».

– Reiseregninger knytter seg absolutt til en redaktørbeslutning, om hvilke journalister man sender for å dekke et tema, sa Nyhus.

Han antydet at han angret på at han i korrespondanse med departementet hadde skrevet at de etterspurte regningene ikke inneholdt opplysninger som kunne sette spørsmålet om kildevern på spissen, noe både ombudet og departementet nå bruker for å argumentere for utlevering.

– Det var for å få problemstillingen satt på spissen. Dessuten kan det tenkes at en reiseregning blir kildesensitiv i etterkant, sa Nyhus, og illustrerte med at jakt på kilder kan oppstå lenge etter en journalists besøk.

– Ikke tvil

Da Harlem avslutningsvis kommenterte fra salen, sa hun at det for henne høres ut som NRK ikke ønsker dagens gjeldende regelverk.

– Da bør de gjøre det til sin sak, og ikke late som reglene i dag er annerledes enn de er. Når det gjelder hva som faller innenfor eller utenfor unntak, er det ikke tvil om hva reglene sier, sa Harlem.

Noe Nyhus sa seg «grovt uenig» i før sesjonen måtte avsluttes:

– Vi mener at det er Sivilombudet som foretar en uriktig vurdering, og at det er vi som forholder oss til regelverket slik det er.

Powered by Labrador CMS