Behandlingen av et omstridt innsynskrav til NRK har nådd en foreløpig stans.

Kulturdepartementet: Ikke i stand til å behandle NRK-saken

Kan ikke fremtvinge etterlevelse fra NRK, slår departementet fast.

Publisert Sist oppdatert

Et innsynskrav i reiseregninger fra NRKs dekning av fjorårets ski-VM i Planica har gått fra NRK via klageinstansen Kulturdepartementet, videre til Sivilombudet og tilbake til Kulturdepartementet igjen.

NRK har hele veien nektet å utlevere dokumentene, med henvisning til offentlighetslovens unntak for deres redaksjonelle virksomhet, selv om Sivilombudet mener de burde utlevere dokumentene så departementet kunne behandle saken.

NRK-direktør Olav Nyhus har gått hardt ut og forventet at departementet tar sterk avstand fra ombudets syn på egen tilgang til NRKs dokumenter.

Nå har Kulturdepartementet sendt en oppdatering til privatpersonen som søkte innsyn i første omgang, der de opplyser om at NRK ikke har etterkommet departementets anmodning om å oversende reiseregningene.

Verken offentlighetsloven eller forvaltningsloven gir hjemmel for departementet som klageinstans til å fremtvinge etterlevelse fra NRK i slike tilfeller, erkjenner Kulturdepartementet, og avslutter:

«På bakgrunn av dette, ser vi oss ikke i stand til å kunne behandle saken i tråd med Sivilombudets uttalelse.»

Brevet er signert avdelingsdirektør Øyvind Christensen, og er sendt med kopi til Sivilombudet.

I en epost til Journalisten forteller departementet at de vil se nærmere på behovet og muligheten til å få klargjort grensegangen mellom innsynsretten på den ene siden, og prinsippet om redaksjonell uavhengighet og kildevernet på den andre. 

«Regelverket er for uklart slik det er i dag. Vi vil se nærmere på behovet for og mulighetene til å få klargjort denne grensegangen gjennom regelverksendringer», opplyser departementet.

I en epost til Journalisten, skriver sivilombud Hanne Harlem

«Vi har nettopp mottatt kopi av svaret fra departementet. Vi skal nå gå gjennom brevet og deretter vurdere hvordan vi vil følge opp. Det vil kunne ta noe tid, ettersom saken nå også handler om departementets håndheving av offentleglova.»

Powered by Labrador CMS