Kildevernet komme først, fastslår kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen.
Foto: Nils Martin Silvola
DEBATT:
NRK verner om kildene
Derfor vil vi ikke oversende reiseregningene. Hverken til Kulturdepartementet eller Sivilombudet.
- Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.
Noe av det viktigste NRK gjør er å avdekke kritikkverdige forhold. Vi skal bidra til å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep og forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre. Noen ganger, når det er avgjørende for å få frem viktig informasjon, bruker NRK anonyme kilder.
Kilder som sitter på kritisk informasjon, har i mange tilfeller gode grunner til å frykte straff eller andre represalier dersom de står åpent frem med informasjonen. Derfor er kildevernet uløselig knyttet til medienes rolle som en fjerde statsmakt. Vår oppgave er å ettergå og kontrollere de tre andre statsmaktene: Regjeringen, Stortinget og domstolene. Noen ganger er et løfte om anonymitet avgjørende for å få frem nødvendig informasjon.
NRK er blitt bedt om å vise frem reiseregninger knyttet til vår dekning av Ski-VM i Planica i 2023. Det har vi sagt nei til.
Grunnen til at vi ikke vil utlevere reiseregningene, er hensynet til kildevernet.
Grunnen til at vi ikke vil utlevere reiseregningene, er hensynet til kildevernet. Selv om det er viktig at offentligheten får innsyn i hvordan NRK forvalter midlene vi får fra staten, må kildevernet komme først.
For norske redaktørstyrte medier er det å verne om kildene våre et ufravikelig prinsipp. Journalister og redaktører har både en rett og en plikt til å beskytte sine kilder. Hvorfor må det være slik? Fordi kilder må kunne stole på at mediene holder det de lover. Oppstår det tvil om mediene kan verne om kildene sine, kan det få personer som sitter på viktig informasjon til å bli tause. Viktig informasjon går tapt – for samfunnet og for publikum. Kildevernet er helt grunnleggende for alle mediers evne til å utføre sitt samfunnsoppdrag, også NRKs. Kildevernet veier så tungt for de redaktørstyrte mediene at redaktørene er villig til å gå i fengsel for å beskytte kildene.
Hvordan henger dette sammen med reiseregningene fra VM i Planica?
Tenk deg at en av NRKs journalister reiste til Fotball-EM i Tyskland sommeren 2024 med et hemmelig oppdrag. Den egentlige hensikten med reisen var ikke å dekke fotballmesterskapet, men å møte en sentral kilde i skjul.
Det kunne for eksempel vært en kilde med innsikt i arbeidet til WADA, det internasjonale anti-doping-byrået. Kanskje møter journalisten sin kilde i Salzburg i Østerrike. Der avholder WADA et viktig møte - bare noen timers kjøring fra fotballkampene på Allianz Arena i München. Utgiftene til leiebil føres opp i reiseregningen og tilordnes Fotball-EM. Så viser det seg at kilden faktisk kan være villig til å komme frem med viktig informasjon, under løfte om anonymitet. Men hvem kan egentlig få vite at NRKs journalist har reist til Salzburg på samme tidspunkt som WADA holdt et møte i byen?
Akkurat denne opplysningen kan være første brikke i et puslespill som til slutt fører frem til eksponering av en anonym kilde. Dette er en av årsakene til at reiseregninger og andre dokumenter knyttet til NRKs redaksjons- og programvirksomhet av prinsipp er unntatt fra offentlighet.
Av hensyn til kildevernet kan det heller ikke etableres en praksis der NRK i hver innsynssak må opplyse om kildesensitiv informasjon står på spill i det enkelte tilfellet. For da starter gjetteleken.
NRKs virksomhet er finansiert av staten, på vegne av fellesskapet. Derfor er det åpenbart av offentlig interesse hvordan NRK forvalter tilskuddet fra staten. NRK rapporterer også jevnlig om bruk og tillit, økonomi og drift. Rapporteringen skjer dels til eieren, som er Kultur- og likestillingsdepartementet, dels til tilsynsmyndigheten, som er Medietilsynet. Videre er de delene av NRKs virksomhet som ikke er knyttet til redaksjons- og programvirksomheten omfattet av offentlighetsloven.
Sender redaktøren fra seg dokumenter med kildesensitive opplysninger til andre, er kildevernet brutt.
Når vi i NRK skal avgjøre om et dokument er redaksjonelt, og kan være kildesensitivt, er det redaktøren i NRK som suverent avgjør det. Det er slik, og må være slik, fordi det bare er redaktøren som har den fulle innsikten i om noe i dokumentet er sensitivt for det redaksjonelle arbeidet.
Derfor er det heller ikke mulig for redaktøren i NRK å sende fra seg dokumenter vi mener er redaksjonelle, for at myndighetene skal kunne overprøve redaktørens vurdering. Sender redaktøren fra seg dokumenter med kildesensitive opplysninger til andre, er kildevernet brutt. Derfor må redaktøren ha den fulle tilliten og være den eneste som kan ha tilgang til NRKs redaksjonelle dokumenter. Slik som reiseregningene fra Ski-VM i Planica i 2023.
I stedet for å kreve å få oversendt reiseregninger knyttet til NRKs redaksjonelle virksomhet, bør myndighetene nå slå ring om kildevernet og bekrefte NRKs uavhengighet. Som kringkastingssjef og NRKs sjefredaktør står jeg etisk og rettslig ansvarlig for alt NRK publiserer. NRK vil stå imot ethvert forsøk på å svekke kildevernet.
Derfor vil vi ikke oversende reiseregningene fra VM i Planica, hverken til departement eller sivilombud.