Direktør for juridisk avdeling i NRK, Olav Nyhus.

Innsynsstrid tilspisser seg: NRK nekter å dele dokumenter med Kulturdepartementet

– En alvorlig sak, sier NRK-direktør som frykter tvil rundt kildevern kan ramme en hel mediebransje.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har ikke sendt svaret til departementet ennå, men det stemmer at vi ikke kommer til å oversende de aktuelle dokumentene, bekrefter Olav Nyhus overfor Journalisten.

Direktøren for NRKs juridiske avdeling er tydelig på at det er uaktuelt for NRK å gjøre som Kulturdepartementet ba dem om i et brev i forrige uke:

Å oversende reiseregninger fra fjorårets ski-VM i Planica.

NRK definerer dokumentene som innenfor sin redaksjonelle virksomhet, som de har unntak i offentlighetsloven for.

– Alvorlig uklarhet

Men da en privatperson søkte innsyn i reiseregningene, og klaget avslaget til Kulturdepartementet og så opp til Sivilombudet, kom ombudet med en overraskende uttalelse for NRKs del:

Ombudet ba Kulturdepartementet innhente dokumentene og behandle innsynsklagen på nytt innen 20. september. 

«Ombudet peker på at det synes å være et behov for å tydeliggjøre rekkevidden av unntaket for redaksjons- og programvirksomheten, særlig sett i lys av krav om kildevern og prinsippet om redaksjonell uavhengighet», heter det i uttalelsen.

Dermed har noen slovenske hotellkvitteringer blitt en smått usannsynlig slagmark i en prinsipiell strid mellom tre statlige aktører.

– Denne uttalelsen skaper alvorlig uklarhet om respekten for NRKs uavhengighet og kringkastingssjefens redaktøransvar, sier Nyhus, som også tidligere har stilt seg kritisk til uttalelsen overfor Medier24.

NRK mener rett og slett at Sivilombudets tolkning er uriktig, og innskrenkende for offentlighetslovens unntak for redaksjonell virksomhet.

– Verken departementet eller ombudet har rettslig grunnlag for å kreve de aktuelle dokumentene oversendt. Det er alvorlig og viktig for oss at tolkningen åpenbart er i strid med kildevernet og bygger på manglende forståelse av Grunnlovens paragraf 100 og EMK artikkel 10 (om ytringsfrihet, red. anm.). Ytringsfriheten innebærer også kildevern, som det finnes avgjørelser på i menneskerettsdomstolen, sier Nyhus til Journalisten.

Frykter smitteeffekt

Nyhus bekrefter at NRK ba om møte med Kultur- og likestillingsdepartementet da uttalelsen fra Sivilombudet kom.

– Vi har hatt et møte, og redegjort for vårt syn.

Han understreker igjen hvor alvorlig NRK ser på saken:

– Skapes det usikkerhet om NRKs evne til å ivareta kildevernet, så er det alvorlig for NRKs mulighet til å oppfylle vårt allmennkringkasteroppdrag og være et medieorgan på lik linje med andre medieorganer. Det vil ha en nedkjølende effekt for potensielle kilder, hvis de frykter at dokumenter av redaksjonell karakter kan måtte oversendes myndighetene, sier Nyhus, og legger til:

– Når det skapes slik usikkerhet av forståelsen for kildevernet, er jeg redd det også kan smitte opp på andre norske medier. Jeg frykter det.

Det finnes imidlertid ulike syn på tematikken internt i norsk mediebransje.

Nyhetsleder og innsynsnestor Vegard Venli i Aftenposten uttalte seg i sommer kritisk til at NRK ikke utleverer dokumenter når Kulturdepartementet som klageinstans skal vurdere å omgjøre innsynsavslag.

Han sa til Medier24 at det ville bli «fritt fram» for NRK å hemmeligholde mer enn unntaket dekker.

 

Powered by Labrador CMS