Medietilsynet har fått utført analyse av innholdet til Helge Lurås-avisa iNyheter. Inntil videre gis kun delvis innsyn i rapporten.
Foto: Mats Greger. Montasje
iNyheter forventer pressestøtte – Medietilsynet har fått innholdsanalyse
Avslo først innsyn i Volda-rapport.
Tidligere Resett-redaktør Helge Lurås' nye nettavisprosjekt, iNyheter, var blant de nye søkerne til årets pressestøttepott.
Journalisten har tidligere kunnet fortelle at halvparten av de 16 nye navnene på søkerlista allerede har fått beskjed om avslag fra Medietilsynet.
iNyheter har ennå ikke mottatt beskjed om søknaden er innvilget eller ikke, og er blant mediene der tilsynet har gått ekstra grundig inn i materien.
Blant materialet som skal danne faktagrunnlag for vurdering, er en 42 siders rapport med innholdsanalyse, utført av medieprofessor Paul Bjerke og dosent Lars J. Halvorsen ved Høgskulen i Volda.
Avslo innsyn
Rapporten med innholdsanalysen ble oversendt Medietilsynet fra Volda-teamet i slutten av august. Da Journalisten først krevde innsyn i rapporten, ble det avslått for dokumentet i sin helhet.
Etter klage og ny vurdering besluttet tilsynet 16. september å gi innsyn i deler av rapporten.
«De delene av dokumentet som inneholder råd og vurderinger er unntatt offentlighet med hjemmel i offentleglova § 15 annet ledd», står det i oversendelsen fra tilsynet.
«Presseetiske standarder»
Selv i sterkt sladdet form viser rapporten noe av hvordan analysen har blitt gjort.
Volda-analytikerne har vurdert et utvalg av iNyheters innhold fra 2023 opp mot kravene i pressestøtteforskriftens paragraf 1, 3 og 5.
Forskriften krever at alle punktene i paragrafene er oppfylt; blant annet at mediet har nyheter, aktualitet og debattstoff rettet mot allmennheten som hovedgeskjeft, og produserer minst 480 egenproduserte redaksjonelle saker per år.
Også at mediet har en ansvarlig redaktør som «har sluttet seg til allment aksepterte presseetiske standarder», er et krav.
Lurås er per i dag ikke medlem av Norsk Redaktørforening. Som Resett-redaktør ble det bredt omtalt at han søkte, men fikk avslag to ganger. Da Resett søkte pressestøtte i 2022, ble brudd på presseetiske prinsipper brukt som en del av begrunnelsen for avslag.
Etisk analyse bak sladden
Analyseforfatterne sitter igjen med «et klart inntrykk av at innholdet i iNyheter er demokratisk
relevant og har allmennheten som målgruppe», skriver de tidlig i rapporten.
De konkluderer også med at iNyheter i overveiende grad består av dagsaktuelt stoff: «Mer enn 90 prosent av artiklene i utvalget er
dagsaktuelle.»
Ifølge oversikten fra iNyheter publiserte nettavisa 6167 artikler i 2023. Men mye av analysen av hvor mye som må anses som egenprodusert, er lagt bak sladd.
Sitatrett i gråsonen
Det samme gjelder analysen av hvordan iNyheter praktiserer presseetikken, som siteringspraksis.
Før rapportens sider blir helt svarte av sladding, gjør Volda-teamet oppmerksom på at sitatretten fortsatt er en «rettslig og profesjonsetisk uavklart gråsone». Som eksempel drar de fram saken der to studenter, med bistand fra Norsk Journalistlag (NJ), saksøkte avisa Bodø Nu på grunn av en sitatsak.
Studentene og NJ vant i tingretten, tapte i lagmannsretten, og har helt nylig varslet anke til Høyesterett.
«[...] saken
illustrerer at det når det gjelder siteringspraksis fins det en gråsone der bransjen, i dette
tilfellet de to viktigste profesjonsorganisasjonene Norsk Redaktørforening og Norsk
Journalistlag, er helt uenige om hvordan reglene er og bør være», heter det i rapporten.
Ikke fått beskjed
Pressestøttefordelingen skal være klar i løpet av oktober i år, har Medietilsynet kunngjort.
Helge Lurås forteller at de ikke har fått noen beskjed om avslag eller tilslag på søknaden hittil.
Men iNyheter-sjefen er optimist:
– Vi har vanskelig for å se at vi ikke skal kvalifisere til støtte, så konkrete som kravene i forskriften har blitt nå, sier han til Journalisten.