Nettsiden Uten Filter trekker lesere blant annet på grunn av identifiseringspraksisen, tror redaktøren.
Foto: Marte Vike Arnesen
Alternativ nettavis presser grenser for identifisering: – Mener at vi følger Vær varsom-plakaten
Domstoladministrasjonen frykter gapestokk. Men Uten Filter-redaktøren mener de holder seg innenfor presseetikken.
«Grunnen til at en rekke lesere kommer innom, er antagelig fordi vi presenterer informasjon som ikke finnes andre steder», skriver Øyvind Eikrem i en tekst på Utenfilter.no.
Norgesdemokratene-toppen er redaktør for det alternative nyhetsnettstedet som ble etablert tidligere i år, og forteller om økende trafikk; i 30-dagersperioden fram til 9. september hadde 253.000 unike lesere besøkt siden, opplyser redaktøren.
Uten Filter-etableringen skulle gi «en ny plattform for å gi dybde og substans til det patriotiske og nasjonalkonservative perspektivet på tingenes tilstand i Norge og internasjonalt».
Som eksempel på informasjon de publiserer, som ikke finnes andre steder, trekker Eikrem selv fram at de navngir personer som anonymiseres i annen medieomtale.
Navngir utilregnelig
Uten Filter har i en rekke artikler identifisert ved navn, og iblant bilde, personer som er siktet, tiltalt og dømt i ulike nylige saker.
Bare denne uka har avisa blant annet navngitt en 22 år gammel mann tiltalt for overgrep, samt en kvinne som ble dømt til tvungent psykisk helsevern etter brannstiftelse og vold. Tingretten kom til at kvinnen var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.
Også i omtale av saker rundt Marius Borg Høiby har nettavisa navngitt flere involverte personer som i andre medier er grundig anonymisert.
Domstoladministrasjonen kritisk
Domstoladministrasjonen, som innvilger journalister tilgang til digitale pressemapper med tiltaler og rettsavgjørelser, opererer med visse kriterier; journalistyrket må være hovedgeskjeft, og mediet må være forpliktet til pressens etiske regler.
– Vi kan ikke se at Eikrem har tilgang til de digitale pressemappene. Det ser ut til at denne publikasjonen ikke oppfyller kravene for å få slik tilgang, skriver kommunikasjonsdirektør Yngve Brox i en e-post til Journalisten.
Administrasjonen har mange ganger tidligere fjernet tilgang når noen ikke lenger oppfyller kravene, opplyser Brox.
– Vi har ikke gjort dette som en reaksjon på det journalister har publisert, men som følge av de formelle kriteriene for tilgang til sidene. Etter min oppfatning håndterer norske, redaktørstyrte medier tilgangen til informasjon i pressemappene på en ordentlig måte.
Kommunikasjonsdirektøren understreker at informasjon om tiltale og dømte i straffesaker er tilgjengelig uten pressetilgang, via innsynskrav eller tilstedeværelse på rettsmøter.
– Med mindre dommeren har besluttet at hele, eller deler av, en rettsavgjørelse skal unndras offentlighet er dette offentlig informasjon. Men vi setter ikke pris på at man gjør dette på denne måten. Rettsvesenet skal ikke være en gapestokk, avslutter Brox.
Eikrem: – Særs selektiv navngivingspraksis
Journalisten har spurt redaktør Eikrem om noen i redaksjonen har tilgang på pressemappene, eller hvordan de ellers har fått informasjonen.
– Uten Filter har sine kilder, akkurat som alle andre nyhetsmedier. Vi synes det er underlig at Journalisten.no – av alle! – mener at vi skal diskutere slike forhold i pressen. Det gjør vi ikke, svarer Eikrem i en e-post.
Eikrem forteller at det ofte er ulike hensyn som tas når redaksjonen gjør sine vurderinger.
– Vi mener at våre vurderinger står seg. I alle fall målt opp mot den særs selektive navngivingspraksis som store deler av norsk presse legger seg på, skriver Eikrem.
– Vær varsom-plakaten (VVP) har punkter om varsomhet med identifisering i straffesaker. Mener dere at dere følger VVP, eller har dere en tanke om å slutte dere til regelverket i framtiden?
– Vi mener at vi følger VVP. Uten Filter har så langt holdt det gående i fire måneder, og har publisert i overkant av 900 saker. På et senere tidspunkt vil vi antagelig søke medlemskap i Redaktørforeningen. Først da kan PFU vurdere om våre egne vurderinger står seg.
Uttalelsen fra Domstoladministrasjonens kommunikasjonsdirektør virker «helt uinformert og aparte», skriver Eikrem, og avslutter:
– Det er et godt råd å sette seg inn i ting før en trekker en konklusjon.
Er ansatt ved NTNU
Eikrem har vært førsteamanuensis ved NTNU, men er for øyeblikket ansatt ved universitetet i en fireårs postdoktorstilling som varer til juli 2026.
Han har vært gjennom en lang strid med universitetet, som først opprettet avskjedigelsessak etter en Filter Nyheter-artikkel som pekte mot at Eikrem skulle ha kommet med fremmedfiendtlige ytringer på en anonym Facebook-profil. Eikrem har selv benektet dette.
Filter Nyheter-publiseringen ble senere felt i PFU, som reagerte på konstaterende formuleringer.