Skup-prisen Foto: Marte Vike Arnesen

NYHETSSTUDIO:

Følg Skup-konferansen direkte

Journalisten følger Skup-konferansen i Tønsberg denne helga.

Publisert
Lesetid: < 1 min
  • «Partiet»-forfatterne har sendt PFU-klage mot VGs «Mediebobler»

    Nils Martin Silvola
    Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne i samtale med Sarah Sørheim under Skup.

    På den tradisjonsrike «Late Night»-sesjonen fredag kveld, inviterer Skup-konferansen mennesker som på ulike måter har havnet i medienes søkelys.

    Den lengste delen av kveldssesjonen ble viet Dagbladet-journalistene Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, som i fjor høst ble gjenstand for massiv medieomtale og -kritikk etter utgivelsen av sakprosaboka «Partiet».

    Fra scenen fortalte makkerparet, som er på vei over til nye jobber i Nettavisen, at de fredag sendte klage til Pressens Faglige Utvalg mot VGs mediepodkast «Mediebobler», der sjefredaktør Gard Steiro er medprogramleder.

    Dermed har Gilbrant og Suvatne gjort som de varslet overfor NRK før jul. Da viste de til at de mente en podkastepisode om boka inneholdt en rekke uriktige påstander som de aldri fikk anledning til å svare på på forhånd.

    Den gang avviste VGs politiske redaktør Frøy Gudbrandsen presseetiske overtramp i den aktuelle podkastepisoden.

    – Suvatne og Gilbrant står selvsagt helt fritt til å klage VG inn for PFU, men vi er uenige at det er begått noe presseetisk overtramp her. Av respekt for PFU kommenterer vi ikke detaljer i saker som skal behandles av utvalget, sa Gudbrandsen til NRK.

    Det er ikke kjent om VG-klagen blir tatt opp til full behandling hos PFU, men Medier24 har omtalt at utvalget skal behandle klage mot både Bergens Tidende og TV 2 fra samme hold.

    Under samme kveldsøkt intervjuet Sarah Sørheim også influensersøstrene Vita og Wanda Mashadi, som uttalte seg om medietrykket etter at de kritiserte restauranten Grotto i Oslo.

    Også tre av journalistene fra NRK-suksessen «A-laget» gjestet scenen, blant dem Julie Brurberg som Journalisten intervjuet før premieren på serien.

  • Sender alle NRKs redaktører gjennom nytt program

    Nils Martin Silvola

    For ett år siden var det medieoppbud på Skup da NRK la fram internrapport om hva de mente gikk galt i Bamsegutt-saken og tiltak de skulle i gang med.

    Fredag stilte kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen opp igjen, i litt roligere former på en av konferansens mindre scener, for å fortelle hva NRK faktisk gjør annerledes ett år senere.

    I samtale med Astrid Randen sa Haugen at hun er sikker på at NRK kommer til å gjøre feil igjen, men at det ikke skal skje på samme måte som i Bamsegutt-saken.

    Blant tiltakene er en storopprydding i redaktørtitler og ansvarslinjer, og Haugen fortalte at NRK i løpet av året skal være nede i 40-50 ansatte med redaktørtittel.

    Disse skal også sendes gjennom et nytt redaktørprogram med tre samlinger der forventninger til redaktørene, etiske dilemmaer og krisehåndtering blir blant temaene.

    Når krevende saker melder seg skal NRK alltid utforme et etikkdokument, slik de har gjort for dekningen av den pågående Ingebrigtsen-saken i Sør-Rogaland tingrett.

    Haugen erkjente at arbeidet tok tid, og fortalte at nylige innsparingsprosesser i NRK har påvirket framdriften fordi de ble prioritert hos organisasjonsdivisjonen rundt årsskiftet.

  • Fortalte om skandale-pressekonferanse

    Nils Martin Silvola
    Jeannette Platou intervjuet Jim Acosta på Skup.

    Da den tidligere CNN-profilen Jim Acosta besøkte Skup-scenen fredag, ble den beryktede seansen mellom ham og Donald Trump i 2018 - under Trumps første presidentperiode - tema.

    Acosta mistet presseakkrediteringen etter at Trump ble kraftig provosert i løpet av pressekonferansen, og ordstyrer Jeannette Platou trakk linjer til behandlingen av nyhetsbyrået AP, som mistet tilgang til Det hvite hus tidlig i Trumps andre periode i år.

    Acosta forklarte hvorfor han valgte å ikke sette seg ned på Trumps kommando:

    - Når han angriper folk på den måten, er min refleks at man må sette et eksempel med at man står opp mot bøllen. Han kan kalle meg hva han vil, men det kommer ikke til å skje at jeg setter meg før han har besvart spørsmålene mine, sa Acosta.

    Acosta forlot CNN i januar i år, og publiserer for tiden egenproduserte sendinger via abonnent-tjenesten Substack.

    - Veksten til uavhengige og non-profit-medier i USA er en av de sunneste medieutviklingene i landet akkurat nå. Det er noe de store konsernene og medieeierne merker, sa han fra scenen.

  • Skup 2025 er i gang

    Nils Martin Silvola
    Fungerende Skup-styreleder Synnøve Åsebø åpner årets konferanse i Tønsberg.

    - Ingen tvil om at det har vært et spesielt og krevende år for stiftelsen, sa fungerende Skup-styreleder Synnøve Åsebø da hun åpnet årets konferanse i Tønsberg fredag ettermiddag.

    Få uker etter fjorårets konferanse døde John Bones, som hadde vært daglig leder for konferansen i flere år.

    - For mange var han bare «Mr Skup». Det er sårt og rart å være her uten John, sa Åsebø.

    Hun kunngjorde at John Bones' pris for internasjonal gravejournalistikk skal deles ut for første gang under Data-Skup til høsten.

    - Prisen blir delt ut til et prosjekt der internasjonalt samarbeid har vært en vesentlig del av arbeidet, sa Åsebø.

  • Tips oss gjerne

    Nils Martin Silvola

    Journalisten er selvsagt til stede på årets Skup-konferanse. Har du tips, tilbakemeldinger eller bare vil slå av en prat? Ta gjerne kontakt.

Powered by Labrador CMS