NRK-direktør Olav Nyhus står i strid med Sivilombudet og Kulturdepartementet om innsyn i redaksjonelle reiseregninger.

NRK knallhardt ut mot Sivilombudet: – Forventer at departementet tar sterk avstand

Legger opp til uakseptabel overprøving, mener rikskringkasteren.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag 19. september sendte NRK sitt svar til Kulturdepartementet, etter at departementet hadde bedt om å få dokumenter utlevert i en innsynsklagesak.

Det var Sivilombudet som igjen ba departementet spørre om utleveringen.

Men NRK nekter å sende over dokumentene.

– Uakseptabelt

Direktør for NRKs juridiske avdeling, Olav Nyhus, har overfor Journalisten tatt sterke ord i bruk for å understreke hvilken bekymring saken skaper for kildevernet, hvis andre enn NRK skal få tilgang til dokumenter som NRK selv definerer for innenfor sin redaksjonelle virksomhet.

Den tydelige ordbruken fortsetter i svarbrevet til departementet, som Journalisten har sett:

– Oversendelse av slike dokumenter til departementet - og eventuelt Sivilombudet - vil innebære at departementet eller ombudet i sin klagebehandling skal kunne overprøve den ansvarlige redaktørs vurdering av om en kilde har behov for beskyttelse. En slik overprøving er uakseptabel både rettslig og presseetisk, står det i  brevet, signert Nyhus.

Torsdag utdypet kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen om innsynsnekten i et innlegg hos Journalisten.

Reiseregninger til bry

Det er en innsynsforespørsel fra en privatperson, om NRKs reiseregninger fra dekningen av ski-VM 2023, som har satt de statlig eide aktørene på kollisjonskurs.

Sivilombudet mente i sin uttalelse at oversendelse av dokumenter til et klageorgan ikke satte NRKs redaksjonelle uavhengighet på spill, og at departementet burde få tilgang på reiseregningene for å vurdere innsynsklagen.

«Sivilombudet er enig i at beskyttelse av pressens kilder, i henhold til menneskerettskonvensjonen artikkel 10, kan lede til at opplysninger kan måtte unntas ved oversendelse til klageinstansen. Det er likevel ikke aktuelt her. NRK har vist til at dokumentene i denne saken ikke inneholder opplysninger som kan sette spørsmålet om kildevern på spissen», skriver ombudet.

– Uholdbart

I svarbrevet til Kulturdepartementet gjentar Nyhus at de mener Sivilombudets uttalelse skaper usikkerhet om myndighetenes forståelse og respekt for NRKs redaksjonelle uavhengighet, og går dypere inn i hvorfor også reiseregninger kan kunne røpe kildesensitive opplysninger.

«En ordning der NRK må opplyse om hvorvidt det å gi innsyn i konkrete reiseregninger vil kunne røpe kildesensitive opplysninger, er uholdbar. Dette fordi en eventuell uttalelse om at et dokument ikke kan utleveres pga. kildevern, i seg selv vil kunne bidra til å avsløre kilden, skriver Nyhus, og peker på at NRK har forklart dette nærmere i tidligere korrespondanse med departementet og ombudet.

NRK gir imidlertid innsyn i reiseregninger som ikke knytter seg til redaksjonelle prosjekter, minner Nyhus om.

Nå ber NRK departementet ta grep:

«NRK vil derfor be om at departementet snarlig iverksetter tiltak for å bringe klarhet i rettstilstanden, slik at de potensielle skader som følger av ombudets uttalelse rettes opp og befolkningen igjen kan ha tillit til at NRK er redaksjonelt uavhengig, og at de grunnleggende rettsregler som gjelder for andre mediers redaksjonelle virksomhet, også gjelder for NRK», skriver Nyhus.

Ikke fått svar

Uttalselser fra ombudet må leses som at de mener å ha uinnskrenket adgang til alle dokumenter og opplysninger hos NRK, også kildesensitive, og attpåtil fysiske lokaler og systemer, skriver Nyhus, og reagerer sterkt:

«Vi forventer at departementet tar sterk avstand fra Sivilombudets syn på egen informasjonstilgang hos NRK. Det er svært alvorlig hvis det etterlates et inntrykk hos publikum at ombudet har krav på alle dokumenter de måtte ønske fra NRK og attpåtil kan kreve tilgang til lokalene våre.»

Journalisten spurte torsdag både Kulturdepartementet og Sivilombudet om respons på NRK-ledelsens uttalelser før svarbrevet hadde blitt sendt. Departementet har hittil ikke respondert med noen uttalelse, mens ombudet melder at de avventer svar fra departementet.

– Når vi får svaret vil vi vurdere hva vi gjør videre i saken, skriver ombudets kommunikasjonssjef Trude Julie Dommerud.

 

Powered by Labrador CMS