Kulturdepartementet har svart NRK i brevs form.

Departementet om NRK-påstand: – Stemmer ikke

Reagerer på NRKs bruk av kildevernet som argument i reiseregningsstriden. Vil se på behov for regelendringer.

Publisert Sist oppdatert

NRK tok i bruk sterke vendinger da de i forrige uke sendte brev til Kulturdepartementet og informerte om at de nektet å utlevere de nå omstridte reiseregningene fra ski-VM i 2023. 

Sivilombudet har uttalt at NRK burde utlevere dokumentene til Kulturdepartementet som er klageinstans i innsynssaker, men kringkasteren nekter på grunn av hensyn til kildevernet.

«Oversendelse av slike dokumenter til departementet - og eventuelt Sivilombudet - vil innebære at departementet eller ombudet i sin klagebehandling skal kunne overprøve den ansvarlige redaktørs vurdering av om en kilde har behov for beskyttelse. En slik overprøving er uakseptabel både rettslig og presseetisk», skriver NRK i brevet.

Før helga fikk NRK et småskarpt svar fra departementet, som klargjør hvordan de stiller seg til saken.

Departementet går i rette med NRKs oppfatning om at de «støtter Sivilombudets uttalelse i sak 2024/256, og aksepterer ombudets tolkning som gjeldende rettstilstand». 

«Dette stemmer ikke», lyder svaret fra departementet, som fortsetter:

«Departementet ga klart uttrykk for i vårt møte med NRK 2. september, at det må skilles mellom den konkrete saken hvor det er bedt om innsyn i NRKs reiseregninger, og rekkevidden av NRK-unntaket i forhold til kildevernet og prinsippet om redaksjonell uavhengighet på generelt grunnlag», står det videre i svarbrevet.

NRK har tidligere opplyst både Sivilombudet og departementet at denne konkrete innsynssaken ikke aktualiserer problemstillinger knyttet til kildevernet, skriver departementet.

«At NRK likevel fortsetter å bruke kildevernet som argument for at NRK ikke kan oversende reiseregningene til klageinstansen, er ikke umiddelbart enkelt å forstå», skriver departementet, som understreker respekt for at kildevern er nedfelt i menneskerettskonvensjonen:

«At spørsmålet om klageinstansens tilgang til dokumenter stiller seg annerledes i saker som faktisk berører kildevernet, er noe departementet også har gitt uttrykk for i vår dialog med NRK. Departementet legger til grunn at kildevernet, som er nedfelt i den Europeiske menneskerettskonvensjon, vil måtte gå foran offentliglovens saksbehandlingsregler ved motstrid.»

Innsynssaker som gjelder NRKs redaksjonelle virksomhet, berører flere viktige hensyn som kan stå mot hverandre, påpeker departementet, og åpner avslutningsvis for å se nærmere på unntaket slik virksomhet har i offentlighetsloven:

«Ombudet mener i likhet med departementet at det er behov for å klargjøre avveiningen mellom allmennhetens krav på innsyn på den ene siden, og kildevernet og prinsippet om redaksjonell uavhengighet på den andre. Vi vil derfor se nærmere på mulighetene for å få klargjort rekkevidden av NRK-unntaket, og hvorvidt det vil være behov for å endre regelverket», avslutter brevet, som er signert avdelingsdirektør Øyvind Christensen.

Powered by Labrador CMS