Støtter publisering av ordfører-bildet

Medieforsker Erling Sivertsen mener Fredriksstad Blad handlet riktig da de publiserte det omstridte MMS-bildet av byens ordfører Eva Kristin Andersen.

Publisert Sist oppdatert

– I det hele store har Fredriksstad Blad (FB) oppført seg medieetisk riktig i denne saken. De har publisert et bilde etter først å ha bedt om verifisering av eksperter, og deretter latt folk få diskutere selve bildet, sier Erling Sivertsen, førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda.

Bør være skeptisk

Sivertsen, som har publisert en rekke forskningsrapporter om fotojournalistikk og pressefotografiets troverdighet, presiserer at han er mer opptatt av problemstillingen rundt selve bildet enn av eventuelle politiske konsekvenser publiseringen kan få.

– Det er veldig enkelt å manipulere bilder i dag, så i utgangspunktet bør både mediene og publikum være litt skeptiske overfor bilder. Men innholdet i bildet er såpass viktig at FB har god grunn til å publisere det. For selv om bildets ekthet ikke er blitt endelig verifisert, så kan vi heller ikke utelukke at det faktisk er ekte. Det vanskelige her er selvsagt å avgjøre hvor strenge krav vi skal stille til verifisering før vi slipper noe igjennom, sier Sivertsen.

Burde tatt forbehold

Selv om Sivertsen støtter FBs avgjørelse om å publisere bildet, mener han at de kunne håndtert saken noe bedre.

– Siden det er så lett å forfalske og så vanskelig å verifisere, kunne de med fordel tatt litt mer forbehold om bildets ekthet. I stedet for å støtte seg helt til tekniske eksperter, kunne de også trukket inn eksperter som kunne si noe om bildeforfalskning i et historisk perspektiv. Det ville kunne føre til en mer åpen diskusjon rundt bildet, uten at selve saken de publiserte hadde blitt svekket, uttaler Sivertsen.

Powered by Labrador CMS