Fra Kultmags hjemmeside.
Fra Kultmags hjemmeside.

Får ikke betalt for artikkel

Kultmag bestilte artikkel fra frilanser, men ignorerer purringer og henvendelser.

Publisert   Sist oppdatert

For ett år siden fikk frilanser Thor A. Nagell telefon fra Kultmags redaktør Esben Hoff med forespørsel om å skrive en større artikkel om kulturhus i Norge. Det skulle han kanskje ikke gjort, for 12 måneder senere har han fortsatt ikke sett snurten av betalingen.

Droppet

Nagell har vært i bransjen i mange år og har arbeidet for flere aviser fra han begynte som journalist i 1985. De siste åtte årene har han arbeidet som frilansjournalist med base i Molde.

Nagell forteller at han i løpet av denne perioden har levert innhold til rundt 120 fag- og bransjeblader. Samtlige har gjort opp for seg, med ett unntak: Kultmag.

– Selvfølgelig har jeg forståelse for at et slikt blad kan slite økonomisk. Derfor aksepterte jeg å skrive for langt lavere honorar for bladet enn jeg gjør for andre, men for halvannet år siden besluttet jeg å ikke lenger skrive for dem etter å ha slitt med å få betalt honorarene mine, forteller Nagell.

Et halvt år senere fikk Nagell en telefon fra Kultmags redaktør Esben Hoff, samme mannen som hadde hatt problemer med å betale regningene. Denne gangen bestilte han en sak om kulturhus i Norge. Hoff skal da også ha sagt til Nagell at han skal få ekstra godt betalt – 5000 kroner.

Ignorerte

Artikkelen kom på trykk over fire sider, og Nagell sendte regning med forfall 18.03.2008. Men ingen penger kom.

– Jeg ringte. Jeg sendte eposter. Jeg ringte igjen. Først var det bare en rekke unnskyldninger. Etter hvert svarte han ikke. Jeg truet med rettslig inkasso. Intet svar. For fire-fem måneder siden sa jeg at nå går jeg til Journalisten og oppfordrer til boikott av bladet og redaktøren siden han ikke gjorde opp for seg. Da ringte han meg fortvilet og ba pent om at det måtte jeg da ikke gjøre, for nå skulle pengene komme snart, forteller Nagell.

Frilanseren sa ok, men nok en gang uteble pengene. For en stund tilbake kom Ny Tid og Mentor Medier på banen og overtok Kultmag. Denne overtakelsen skulle gi Kultmag ny kapital. Så Nagell kontaktet Mentor Mediers leder Magne Lerø og fortalte sin historie.

– Da fikk jeg vite at bladet hadde hatt problemer, og de måtte først betale de livsviktige kreditorene, som trykkeriet, forteller han.

Merkenavnet

Magne Lerø forteller til Journalisten at Nagell har misforstått. Mentor Medier har kjøpt merkenavnet Kultmag, dets annonseportefølje og abonnentliste. Andrime Forlag, som tidligere eide bladet, skyldte mye penger.

– Vi har ikke noe ansvar overfor kreditorene til Andrime Forlag. Vi vil behandle alle likt. Det er bare slik det er, sier Lerø.

Mentor har leid Esben Hoff inn som redaktør for Kultmag gjennom et annet selskap Hoff eier.

– Hvor heldig er det for Mentor Medier å ha Hoff som redaktør når han tydeligvis sliter med å gjøre opp for seg selv og samtidig ikke kommuniserer med sine kreditorer?

– Mitt inntrykk av Esben Hoff er at han er veldig opptatt av at alle de skylder penger skal få betalt. Vi tilfører forlaget midler i forhold til avtalen vi har med dem, og vi vet at de driver og betaler sine kreditorer.

Vil rydde opp

Esben Hoff forteller at det har vært mange kreditorer som selskapet må forholde seg til, og at Nagell derfor har blitt prioritert bort.

– Men hvorfor lover du å betale, og så ignorerer du henvendelser fra en av dine kreditorer?

– Vi har ment at vi skulle få nok penger til å betjene dette, og så får vi det ikke til. Vi gjør så godt vi kan, og vi har forsøkt å få unna den regningen. At jeg ikke har kommunisert med ham tar jeg selvkritikk på – det er ikke bra. Jeg vil betale så fort som mulig, sier Hoff.

Underveis i intervjuet forteller Hoff at han skal forhøre seg med sin kollega om selskapet har penger til å betale Nagell så snart som mulig, kanskje allerede samme dag. Han forteller at det er hans prioritering å betale frilansere.

– Du har jo lovet dette to ganger tidligere, sist så sent som for fire måneder siden. Hvordan kan man tro på det du sier?

– Jeg er klar over det. Slikt skjer overalt, det er ikke fordi jeg synes det er gøy å være drittsekk. Når jeg lover slike ting er det fordi jeg håpet på å få til en løsning.