Jonas Gahr Støre åpnet ytringsfrihetskonferansen. Foto: Kathrine Geard
Jonas Gahr Støre åpnet ytringsfrihetskonferansen. Foto: Kathrine Geard

Storsamling for ytringsfrihet

Globalt ytringsfrihetsseminar åpnet i Oslo i dag.

Publisert   Sist oppdatert

Over tre dager og flere titalls seminarer skal forelesere og debattanter drøfte ytringsfriheten i verden.

Bredt

Med nesten 500 deltakere fra 120 land får debatten rundt ytringsfriheten i verden mange stemmer under Global Freedom of Expression.

– Det er veldig brede temaer som diskuteres på alle seminarene. Dette er det største ytringsfrihetsforumet, med så mange deltakere og organisasjoner som er representert som her, sier Kristin Gjerde Tvilde som arbeider med kommunikasjon for seminaret.

Blant temaene på programmet er medier i konflikter – propaganda og motstrategier, sensur i vitenskapen, forsvar av menneskerettigheter i Øst-Europa og skillet mellom religion og sensur.

Bak seminaret står Norsk PEN, International Freedom of Expression exchange (IFEX) og Fritt Ord.

Pressekort

Tidligere fredsprisvinner Wangari Muta Maathai er blant foredragsholderne. Det samme er den mexicanske gravejournalisten Lydia Cacho Ribeiro som gjennom sin karriere har opplevd å bli trakassert av politiet, etterforsket og fengslet på grunn av sitt gravearbeid med å avsløre barnepornoringer og korrupsjon i hjemlandet.

– Med pressekort kommer man gratis inn på de arrangementene man vil, det er veldig mange journalister fra andre land som deltar.

Har man ikke pressekort, er det mulig å kjøpe billetter til enkeltseminarene.