Reidun Kjelling Nybø og Dag Idar Tryggestad står side om side på dette bildet, men mot hverandre i synet på Bodø Nu-saken.

Totalt uenige om betydningen av Bodø Nu-dommen

En viktig referanse for norsk presse, mener redaktørtoppen. Begrenset betydning, mener journalistlagslederen.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Det to år lange etterspillet til en kort sitatsak i Bodø Nu fra november 2022 fikk sitt endelige punktum denne uka.

Da avviste Høyesteretts ankeutvalg å ta saken videre til Høyesterett.

Dermed blir lagmannsrettens dom om saken stående. Der tapte de to saksøkende studentene, som mente avisa hadde gått for langt i å kopiere fra deres podkast, på alle fronter.

Studentene hadde advokathjelp, og etter hvert også partshjelp, fra Norsk Journalistlag. På den andre siden fikk Bodø Nu partshjelp fra Norsk Redaktørforening.

De to presseorganisasjonene har stått diametralt motsatt fra hverandre i synet på sitatsaken – og uenigheten fortsetter.

– God praksis

Redaktørforeningens generalsekretær Reidun Kjelling Nybø mener ankeutvalgets konklusjon er gode nyheter både for Bodø Nu og for norsk presse for øvrig. 

– Jeg er heller ikke overrasket over konklusjonen. Og jeg er glad for at den grundige og prinsipielt viktige dommen fra lagmannsretten nå er rettskraftig. Dommen som nå blir stående bekrefter det mediene har ansett som god praksis på dette området, skriver hun til Journalisten dagen etter avgjørelsen.

Lagmannsretten konkluderte med at saken var innenfor både bransjepraksis, sitatretten og dagshendingsregelen i åndsverkloven, peker Nybø på. 

– Det er også viktig at lagmannsretten slo fast at det ikke skal være krav om lenking ved sitering. Denne dommen vil være en viktig referanse for norsk presse framover.

– Begrenset betydning

NJ-leder Dag Idar Tryggestad deler ikke synet om Bodø Nu-dommen som viktig referanse.

Han mener at journalistlaget gjennom saken har belyst at Bodø Nus praksis ikke er representativ for hvordan bransjen opptrer. 

– Dommen har derfor begrenset betydning utover at de to vi har representert ikke vant frem. Det er vi selvsagt lei oss for. Våre medlemmer skal vite at vi alltid stiller opp for dem og tar saker for retten dersom vi mener det er riktig. Saker som de, og særlig to studenter, aldri selv kunne risikert å gå i retten med for egen regning, uttalte Tryggestad til Journalisten etter avgjørelsen fra ankeutvalget.

Regningen, som etter tre rettsrunder ligger på over en halv million kroner, tar NJ.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS