Per Edgar Kokkvold. Foto: Birgit Dannenberg
Per Edgar Kokkvold. Foto: Birgit Dannenberg

- Strømøy må velge

Per Edgar Kokkvold mener Tore Strømøy ikke kan drive nettsted som promoterer kommunen, samtidig som han kaller seg journalist.

Publisert Sist oppdatert

Tore Strømøy har startet nettsiden Frøya.no, som har til formål å promotere kommunen. Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund synes det er uforenlig med hans rolle som NRK-ansatt og medlem av Norsk Journalistlag.

– Hvis han driver med journalistikk bør han absolutt ikke lage en side som skal promotere kommunen, det kan ikke være en journalists oppgave.

Kokkvold mener Strømøy må velge om han vil være journalist eller talsmann for kommunen.

– Ikke bare positivt

Strømøy sier han kan forstå Kokkvolds standpunkt, men mener de har ulike forståelser av hva promotering av kommunen innebærer.

– Når jeg sier «promotere kommunen», betyr ikke det at alt skal være positivt, men at vi skriver om ting som skjer i kommunen og ellers ikke kommer fram.

Kokkvold sier Strømøy som journalist bør være svært forsiktig med å gjøre noe som han svekke hans troverdighet. Programlederen er glad for at Kokkvold kaller ham journalist.

– Vanligvis blir jeg kalt en ufarlig underholder, så jeg takker for tilliten. Jeg mener jo selv at jeg er journalist.

Men han fastholder at nettsiden han driver ikke er en nettavis, og at hans rolle der kun er som «ambassadør». Kokkvold på sin side mener frøya.no absolutt ser ut som en nettavis. Han kjenner ikke til noen andre journalister som driver nettavis på kommunens domene.

Nettavis som mål

Til Grafisk Senter, som har utviklet nettsiden, sier Strømøy: «Målet er å etablere en fullt oppegående bedrift med ansatte som tar seg av oppdatering, annonsesalg og skriving av reportasjer».

– Ja det er målet, og det er ikke i dag. Håpet er at den en dag kan bli det.

Pr. i dag er skribentene frivillige. Blant dem er flere kommuneansatte, som kultursjef og storebror Knut Arne Strømøy. Tore synes det burde være greit.

– De som skriver for Frøya.no har også skrevet for avisa Hitra-Frøya i mange år, så hva er forskjellen? Det er jo ikke forbudt.

Skeptisk

Ansvarlig redaktør Bjørn Rønningen i Hitra Frøya synes Strømøys nettsted har hatt en fin start med flere gode saker, og han ønsker dem velkommen.

– Vi har ulike formål med det vi driver med, så jeg tror vi skal leve godt side om side.Han er imidlertid skeptisk til at ansatte i kommunen skriver og fotograferer for nettsiden til et kommersielt foretak.

– Hvis rådmannen vil tillate at ansatte bruker tid på å lage nettsaker foraksjeselskapet til Tore Strømøy - eller til mitt firma, for den del - så er jo det på en måte greit så lenge de samtidig også leverer til de to-tre andre nettstedene som driver nyhetsformidling her ute. Og i det minste burde stoffet også bli tilgjengelig på kommunens egen nettside froya.kommune.no.

– Bør være tydeligere

Rønningen mener også det bør klargjøres hvem som står bak nettsiden.

– Sett fra et journalistisk ståsted bør de være tydeligere overfor sine lesere om dette er et sted Tore Strømøy skriver og driver, eller om det er et kommunalt foretak. Foreløpig henger det litt i lufta, sier Rønningen, som syns det blir litt for enkelt å dekke seg bak at dette «bare er ennettside».

– Til nå har man lagt seg på en linje der man også dekker boligbranner og bilulykker, og da kan det vel være en fordel både for Strømøy og kommunen å avklare hvem som skal stå ansvarlig den dagen man kommer til juridiske og presseetiske avklaringer.

Rønningen får støtte av leder Nils Øy i Norsk Redaktørforening.

– Uansett om man vil kalle det nettavis, nettmagasin eller nettsted, bør sider på nettet ha en avsender - og gjerne en redaktør.

Strømøy sier at Frøya.no vil få innsatt en redaktør dersom det blir bestemt at det skal være en nettavis, men at det ikke vil bli ham.

Powered by Labrador CMS