Hemmelige søkere i NRK

16 har søkt de tre ledige stillingene som regionredaktører i NRK, men navnene holdes hemmelig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Søknadsfristen for de nyopprettede regionredaktørstillingene i Bergen, Trondheim og Tromsø er gått ut. Det står igjen 16 søkere, men hvem de er, vil ikke NRK ut med.

Programdirektør Grethe Gynnild Johnsen sier at NRK ikke er pliktig til å opplyse hvem som søker ledige stillinger hos dem.

Over distriktsredaktøren

De tre regionredaktørene plasseres over de nåværende distriktsredaktørene som leder det enkelt distriktskontor og skal rapportere direkte til Johnsen. Stillingene er en konsekvens av NRKs nye organisasjonsform fra 1. januar, der den tidligere nyhetsdivisjonen (NYDI) er delt i to, NYDI Marienlyst og distriktsdivisjonen som skal ha hovedsete i Trondheim og ansvar for all produksjon utenfor Marienlyst.

– Bør NRK som mediebedrift opplyse hvem som søker så vidt viktige stillinger som dette?

– Nei. Vi er ikke pliktige til å gi opplysninger om hvem søkerne er. Vi har vårt reglement for slike prosesser, og her blir de lokale tillitsvalgte orientert på forhånd om hvem som har søkt. Bare det medførte at to av søkerne på stillingen i Tromsø trakk seg, og vi står nå igjen med totalt 16 søkere på tre stillinger.

«Meget uheldig signal»

– Bør NRK tilstrebe meroffentlighet og åpenhet i slike prosesser siden pressen krever det av andre?

– Det er mulig det, men vi forholder oss til vårt reglement, sier programdirektør Grethe Gynnild Johnsen.

Advokat Ina Lindahl, rådgiver i Norsk Journalistlag, mener NRKs praksis gir et meget uheldig signal. Hun mener NRK som andre mediebedrifter bør være pådrivere i spørsmål som gjelder meroffentlighet.

– Mediene forlanger søkerlistene fra kommuner og fylkeskommuner når det gjelder stillinger som er langt mindre viktige enn dette. Jeg synes mediene bør være mye flinkere når det gjelder å vise åpenhet og gå foran.

Powered by Labrador CMS