Gry Blekastad Almås. Foto: Anne Liv Ekroll/NRK.

Fotball-VM splittet britene

Mens journalistene slaktet landslagets VM-innsats, var briter flest langt mer forståelsesfulle for at laget ikke kom lenger, sier NRK-korrespondent.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det var en slående kontrast mellom måten britiske medier omtalte det engelske fotballandslagets exit fra VM på, og hvordan folk flest forhold seg til tapet mot Tyskland. Mens mediene brukte store krigstyper for å fortelle om landslagets svik, ga folk jeg snakket med uttrykk for forståelse og tilgivelse, forteller Gry Blekastad Almås.

Ifølge NRKs ferske London-korrespondent mente folk at laget hadde gjort sitt beste, men at de ganske enkelt ikke var bedre. Og at det derfor ikke var noen grunn til å sparke trener og spillere ut i kulda, slik de krigshissende mediene var så opptatt av.

De første hundre dagene

Gry Blekastad Almås kan i disse dager se tilbake på sine hundre første dager som NRKs nye stemme i London. Hundre dager som har bydd på nok et fotball-VM uten England på medaljeplass, men framfor alt et spennende parlamentsvalg.

– Min første dag på jobben var 6. april, samme dag som Gordon Brown annonserte valgdagen. Så noen myk start i London ble det ikke, det var rett inn i en intens britisk valgkamp med en påfølgende dramatisk og historisk regjeringsdannelse, sier Gry Blekastad Almås.

At det også ble et stort arbeidspress for NRK-journalisten er neppe så overraskende.

– Jeg var jo heldigvis langt fra den eneste fra NRK som jobbet med valget, men likevel ble arbeidsmengden så stor at det nesten ikke går an å beskrive. «Alle» redaksjoner i NRK var jo interessert i stoff om valget.

Godt forberedt

Blekastad Almås innrømmer at hun ideelt sett gjerne skulle hatt mer tid på seg å komme inn i sin nye tilværelse, enn med det voldsomme hardkjøret hun opplevde straks hun åpnet korrespondentdøren.

– Men allerede da jeg søkte stillingen begynte jeg å følge mer med på engelske forhold, og enda mer intenst ble det da jeg fikk jobben. Så totalt sett begynte jeg forberedelsene i så god tid at jeg følte meg klar og godt forberedt da jeg hadde første dag på jobb, kommenterer den 40-årige journalisten.

Hun vil gjerne vente litt med konklusjoner om forskjell/likhet mellom britiske og norske journalister, men at livet som NRK-korrespondent i London er veldig annerledes enn tilværelsen som Dagsrevy-journalist i Oslo er det ingen tvil om.

– En ting er at en korrespondents oppgaver er mye mer variert, med hele spekteret fra politikk og nyheter til feature, kultur og sport, noe helt annet er måten du møtes på. Norske medier er ikke det som får førsteprioritet her i England, og da kan det fort bli en byråkratisk øvelse før du har fått landet en intervjuavtale. Det var lettere i Norge med Dagsrevyen, konstaterer Gry Blekastad Almås leende.

Vekter jobb og privatliv

Når Journalisten snakker med henne er hun i ferd med å etablere seg med mann og tre barn i London, i et rolig og grønt strøk ved Themsen, vest i London.

– Hittil har jeg bodd alene og pendlet mellom Oslo og London, men nå blir det et mer naturlig familieliv, hvor neste oppgave blir å finne balansen mellom jobb og privatliv. For som korrespondent er det alltid mulig å jobbe døgnet rundt, men jeg er et familiemenneske som tror på betydningen av et liv også utenfor jobben, fastslår Gry Blekastad Almås.

Helt til slutt, hvordan endrer dine medievaner seg om sommeren?

– Siden jeg har vært her så kort tid, kan jeg ikke si noe om endringer knyttet til min nye tilværelse, men mer generelt blir det både mindre aviser og TV om sommeren. Jeg tillater meg dager helt uten aviser og TV, og i ferien syns jeg det er deilig å kunne være helt frakoblet.

– Og årets ferie blir kanskje i England?

– Nei, faktisk ikke. Vi la ferieplanene før jeg fikk korrespondentstillingen, og i år handler de om Norway Cup, et hytteprosjekt og fjellturer i Norge. Men jeg skal nok få feriert litt med familien i England også etter hvert, om enn ikke i år!

Powered by Labrador CMS