Marit Helland leder Gull og Gråstein. Hun skulle gjerne sett at det kom flere deltakere fra Oslo, Vestfold og Østfold. Foto: Privat.

Langt fra hele Østlandet deltar på Gull og Gråstein

Konferansen skal være for hele landsdelen, men flere fylker stiller knapt med deltakere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det arrangeres en rekke regionale journalistkonferanser i regi av Norsk Journalistlag: Svarte Natta i Tromsø, Hell i Trøndelag, Sommerkonferansen i Rogaland og Agder, Hauststormen på Vestlandet og Gull og Gråstein på Østlandet. Sistnevnte går av stabelen denne helgen med rundt 100 deltakere. Det er ifølge konferanseleder Marit Helland et omtrent normalt antall, men den geografiske spredningen er langt fra god.

For mens Akershus, Buskerud, Oppland, Hedmark og Telemark er godt representert er det knapt påmeldte fra Oslo, Østfold og Vestfold. Tradisjonelt er det flest deltakere fra de to førstnevnte fylkene. Oppland har flere på plass i år enn tidligere, men fra fylkene rundt Oslofjorden er det frafall.

– Veldig dumt og leit, jeg hadde ønsket meg flere fra de fylkene. Hva det skyldes vet jeg ikke. Vi mener vi har laget et veldig bra program og er stolte av det, sier Helland til Journalisten.

Det hele begynte som en prøvekonferanse på Holmen fjordhotell utenfor Asker for ti år siden. Året etter gikk den første ordentlige konferansen av stabelen på Oscarsborg. Siden har den blitt avholdt på Sundvolden hotell i Buskerud.

Helland forklarer at det tradisjonelt har vært vanskelig å trekke folk fra Vestfold. Det kan skyldes SKUP, som har Tønsberg som fast arrangørby. Men de to konferansene er ikke konkurrenter, understreker Helland. Det kan likevel være at den lokale tilknytningen gravekonferansen har til Vestfold gir utslag. 

Utilgjengelig, mens Skup er nabo

Klubbleder Lars Døvle Larssen i Tønsbergs Blad forteller at Helland har gjort en aktiv jobb for å markedsføre konferansen og at dette i hvert fall ikke er en av årsakene til at folk fra Vestfold uteblir.

Lars Døvle Larssen.
Foto: Kathrine Geard

Det er forskjellige ting som slår inn, mener Døvle Larssen. Helgen etter Gull og Gråstein har Amedia i Vestfold konferanse på Larkollen utenfor Moss. Det kan være at enkelte mener det blir litt for tett på hver andre.

Dessuten har Vestfold Journalistlag et eget arrangement i Larvik. På toppen av det hele kommer Skup. Som for Tønsbergs Blad sin del er i nabobygget til mediehuset.

– Men jeg tror nok vi heller ikke kan se bort fra at Sundvolden kan oppleves som et tungvint sted for folk fra Vestfold. Adkomsten er tungvinn om du ikke har egen bil å kjøre dit med. Fra Vestfold med kollektivtrafikk betyr tog og og buss. Muligens burde de vurdere å la arrangørstedet alternere. Selv om jeg skjønner at det sikkert fungerer bra etter å vært der en stund, sier Døvle Larssen.

Klarer å finne fram

Men i Østfold har de ikke SKUP. Lotte Olsen i NRK Østfold sitter i konferansekomiteen, men heller ikke hun har noen klar oppfatning på hvorfor representasjonen fra sitt fylke er så lav som den er.

Lotte Olsen

- Jeg tror det kan ha en viss sammenheng med at årsmøtet til Østfold Journalistklubb, som er med overnatting, har blitt arrangert tett på Gull og Gråstein. Og folk vil kanskje ikke være så mye borte fra familiene sine. Vi har vært flere fra Østfold før, men trang økonomi i flere redaksjoner vanskeliggjør trolig deltakelsen. Da mener jeg at klubbene bør prioritere konferansen. Den er verdifullt for lokaljournalister, og jeg har til gode å møte noen som har gått derfra uten å ha lært noe nytt eller blitt inspirert.

Olsen mener at mens Skup-deltakerne ofte kan finne på å gå ut på byen i Tønsberg, finner deltakerne på Sundvolden ro og mulighet til å prate sammen. At hotellet er utilgjengelig kjøper hun ikke. 

– Jeg tror alle som har vært et sted før klarer å finne veien tilbake dit. Men det er alltid en terskel å dra til et sted for første gang. Når det er sagt er journalister så pass ressurssterke at de nok klarer å finne fram. 

På Sundvolden får vi være i fred, i stedet for at folk rocker på Esmeralda på Tønsberg Brygge hele kvelden. Vi finner roen til å prate sammen.

Powered by Labrador CMS