Hanne Skartveit i VG mener Stavanger Aftenblads Sven Egil Omdal er ute og sykler i kritkken av ransbølgeoppslagene. Foto: Birgit Dannenberg/Kathrine Geard
– Sitter på Vestlandet og bagatelliserer
Sven Egil Omdals kritikk mot ransbølgen i Oslo imøtegått av VG-leder.
–VG har skrevet en forunderlig leder. De kan ikke ha lest, eller forstått, min kommentar fra lørdag, sier kommentator Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad.
I kommentaren Bølgeskvulp i hovedstaden kaller han høstens ransbølge i Oslo en medieskapt fiksjon. Han hevder videre at fiksjonen skaper en frykt som ikke bare legger livsbegrensninger på folk i hovedstaden. Den fører til frykt i hele landet.
Ingen misforståelse
På lederplass i tirsdagens avis går VG tydelig ut mot kritikere av de som bruker begrepet ransbølge generelt, og Sven Egil Omdal spesielt.
–Vi mener at ransbølgen er et stort problem. Omdal sitter på Vestlandet og bagatelliserer og harselerer over at folk i Oslo er redde. Han snakker om at det er hvite middelaldrende menn som er opptatt av dette. Det er ungdom som blir ranet. Jeg synes det er veldig grovt, sier politisk redaktør Hanne Skartveit i VG.
Hun kan ikke skjønne at VG skal ha misforstått noe i Omdals kritikk all den tid han nevner ran i artikkelen. Hun beskriver også hans syn om at politiet skulle ha andre interesser ved å vise ranstallene som ”klassisk Omdal”.
–Det er en elitistisk holdning å mene at vi ikke skal skrive om dette fordi det skaper frykt. Vår jobb er å fortelle hva som skjer. Jeg er ikke sikker på om politiet hadde satt ned en egen ransgruppe hvis ikke mediene hadde skrevet om dette. Hvorfor skulle politiet ønske å blåse opp en bølge, og slik vise sin egen hjelpesløshet? Det å tro det er søkt, og her er Omdal helt ute og sykler.
Naive VG
Omdal mener på sin side at dette viser at VG er naive i sin tiltro til politiets motiver for å gå ut med ranstallene.
–Det er utrolig naivt formulert av VG når de skriver at man skal kunne lite om krimjournalistikk og kriminalpolitikk for å tro at politiet skulle ha interesse av å snakke om ranstallene. Politiet kan ha et behov for å synligjøre et voksende problem i offentligheten. Andre ganger vil de ikke ha det.
Ser best utenfra
Blant reaksjonene etter lørdagens kommentar var det enkelte andre som reagerte på at han, som ikke bor i Oslo, uttaler som om tilstandene i byen. Selv mener mediekommentatoren at man må bo utenfor Oslogryta for å se hva som skjer klart.
–Det er litt merkelige utsagn, særlig når det kommer fra journalister i riksmedier. Jeg skjønner at noen føler seg tråkket på. Jeg sier jo at de gjør en dårlig jobb. Det er jo mediekritikkens utgangspunkt. Men i dette tilfellet sier forskningen det samme. VG-lederen er et uttrykk for at de er presset og føler et behov for å rettferdiggjøre sin dekning.
Reelle konsekvenser
Han er også klar på at fiktive krimbølger har reelle konsekvenser, og at det å skape slike er en dårlig måte å drive krimjournalistikk på. Men understreker at det ikke egentlig er VGs dekning han er bekymret for.
– Det er mer bekymringsfullt at NRK og Aftenposten, som har større troverdighet, forsterker bølgen. Denne prossessen, med å lete etter mønster og funn er et dramturgisk mønster i løssalgspressen.