– Tror Sven O. ville vært stolt

Melnæs syntes det var ubehagelig å se seg selv bli skjelt ut av kronprinsessen.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er gått tre år siden den tidligere Se og Hør-journalisten Håvard Melnæs figurerte i spaltene med boken «En helt vanlig dag på jobben». Men nå er han tilbake, eller rollefiguren Håvard Melnæs er tilbake.

Journalisten møtte Melnæs over en kaffe i Oslo sentrum for å høre hvordan han opplevde å se filmen om sitt profesjonelle liv.

Manuskonsulent

– Det føles rart å se en kar som spiller Håvard Melnæs. Jeg er ekstremt inhabil, men veldig lettet. Jeg synes det er blitt veldig bra.

Det er Erlend Loe som står for manuset til filmen, men Melnæs har hatt en finger med i spillet som konsulent og rådgiver. Ifølge produsent Ørjan Karlsen har han bidratt til å gjøre filmen mest mulig autentisk.

Og det har de fått til. Faktisk såpass at Melnæs fikk skjelven da han så kronprinsesse Mette-Marits avdøde far på lerretet.

Oppreisning for Sven O.

– Det som gjør mest inntrykk på meg i filmen er forholdet mellom meg og Sven O. Høiby. Vi hadde et vennskap som var ganske komplisert, så det blir veldig sterkt for meg, sier Melnæs og ser ettertenksomt ut av vinduet.

– Hvordan tror du han selv ville opplevd filmen?

– Jeg tror han ville blitt skikkelig stolt. Han var glad i oppmerksomhet, ingen tvil. Jeg synes Ingar Helge Gimle gjør en stor prestasjon som Sven O. Høiby. På en merkelig måte tenker jeg at både boken og filmen blir en oppreisning for Sven. Før var bildet av ham at han var tidenes riksklovn, men nå tror jeg han kommer gjennom mer som et helt menneske. En mer sammensatt person med forskjellige egenskaper. Jeg tror at der folk har hatt piggene ute mot ham før, så kan det være de får stor sympati for ham nå.

Lite flatterende

Det var også ganske spesielt, forklarer Melnæs, å se scenen hvor kronprinsessen skjeller ut ham og fotografen utenfor leiligheten i Ullevålsveien. Episoden beskriver han som eksempel på en lite flatterende del av det å være journalist i Se og Hør.

– Det er ganske sterkt å se på. Jeg får nesten frysninger.

Mer kjendisjournalistikk enn før

Boken til Melnæs utløste en debatt rundt betalingsjournalistikken. Blant annet ble det holdt en høring rundt problemstillingen. I ettertid har debatten stilnet.

– Norsk presse er egentlig null interessert i å ta den debatten. Kjendisjournalistikken er blitt enda mer utbredt etter at jeg ga ut boken. Og det er ingen grunn til å tro at det blir viet mindre plass til den i tiden fremover.

– Tror du filmen kan påvirke dette og løfte debatten igjen?

– Jeg vet ikke. Altså, det er et stort problem for pressen at kjendisjournalistikk tar så mye plass, men det er bunnlinjen som teller og kjendisene som selger. Da tenker jeg at den prinsipielle debatten kommer i annen rekke.

Riise hos Viggo Johannessen

Selv om Melnæs synes det er skuffende at debatten døde, sier han at det var ventet. Melnæs mener at det største problemet med Se og Hør er at denne journalstikken har spredd seg til samtlige redaksjoner. Han viser til Berit Riises besøk i Viggo Johannessens lørdagsprogram 31. januar.

– Når Riise blir invitert til Viggo Johansen i beste sendetid på lørdag på NRK1 for å meddele at hun for 20 år siden ble banket opp av sin første ektemann, ser vi Se og Hør-journalistikk på sitt verste eller beste, det kommer an på øyet som ser, nemlig grafsing i en enkeltskjebne presentert som underholdning.

Melnæs opplever at når Johansen geleider Riise gjennom hennes erfaringer at både han og NRK legitimerer alt Se og Hør står for.

– Det er ikke noe annet enn grafsing i en enkeltskjebne. Det han driver med der er Se og Hørs skjebne- og kjendisjournalistikk.

Powered by Labrador CMS