NRK-oppgjøret i mål

Alle NJ-organiserte får 18.500 kroner mer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det generelle tillegget, som er flatt og gis til alle inkluderer de 2.438 kronene som ble forhandlet fram i det sentrale oppgjøret. Summen på 18.500 kroner skal være det høyeste generelle tillegget som er forhandlet fram i NRK. Partene ble enige sent fredag kveld.

Aksepterte

Ifølge NRKJs nettsted er det i år ikke satt av penger til fordeling gjennom potter fordi begge parter var enige om å prioritere det generelle tillegget.

– Lønnsnivået i NRK er for lavt. Det har NJ påpekt over flere år. NRK har i år sagt at de er enig i at lønnsnivået er for lavt, og har derfor vært med på å prioritere lønnstillegg til alle. Vi mener lønnstillegget burde vært noe høyere enn 18 500, men NJ har likevel akseptert resultatet fordi det er bedre enn på lenge, sier NRKJ-leder Hege Iren Frantzen til nettstedet.

I fjor forhandlet NRKJ seg fram til et generelt tillegg på 14.500 kroner, men da kom ulike andre økninger i tillegg slik at oppgjøret i snitt endte på 18.637 kroner per hode.

Det sammenlignbare snitt-tallet i år er 22.007 kroner, som inkluderer såkalt overheng og lønnsglidning. Overhenget har sammenheng med at skjæringsdatoen for oppgjøret er 1. april. Det betyr at lønnen i kalenderårets tre første måneder ble forhandlet fram i fjor. Lønnsglidningen er knyttet til andre tillegg i det lokale oppgjøret, samt endringer i en bedrifts lønnsnivå der for eksempel eldre arbeidstagere som slutter erstattes av yngre med lavere ansiennitet.

Overtid på reise

Utover tillegget på 18.500 kroner fremhever Frantzen i år at overtidsbetaling på reise er endret.

– Heretter skal alle på reise kompenseres som vanlig vanlig overtid, og all reisetid – også utover 9 timer – skal betales for, skriver hun i en SMS til Journalisten.

Til eget nettsted utdyper NRKJ-lederen:

– Dette har vært en lang kamp for NJ som vi har jobbet mye med. Tidligere hadde vi en urimelig ordning, der de som reiser ut for å dekke en hendelse kun har fått 50% overtid, uansett når på døgnet de jobbet overtid.

NRK har gjort unntak fra reisebestemmelsen i forbindelse med 22. juli og flyulykken på Kebnekaise.

– Det at ingen lenger skal kompenseres kun 50% når de jobber overtid er vi veldig fornøyd med, og er en viktig seier for NJ, sier Frantzen.

Lønnsgaranti

I bunn av oppgjøret ligger det for øvrig en garanti om at alle skal være sikret minst 3,6 prosent lønnsøkning. Det betyr at rundt 140 av NJ-medlemmene i NRK får litt mer enn 18.500 kroner.

 

Powered by Labrador CMS