Lokalforhandlingene i Østlandets Blad har vært lange og tøffe. Foto: Kathrine Geard
Fryser fridager i ØB
Enighet i lokaloppgjør etter tøffe forhandlinger. Varsler nedbemanninger.
Torsdag ettermiddag kom redaksjonsklubben i Østlandets Blad (ØB) til enighet med ledelsen om årets lokaloppgjør. Men det skjedde ikke uten lange og tøffe forhandlinger.
– Radbrekking
Klubbleder Vidar Svinndal kaller forslagene som ledelsen fremmet tidlig i prosessen for en radbrekking av lokalavtalen.
– Men de hadde tydeligvis ikke lest Journalistavtalen når de blant annet ville ta bort fototillegget, sier Svinndal.
Journalistavtalen er fremforhandlet av Norsk Jourlistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) sentralt. Den gjelder alle bedrifter som omfattes av avtalen, deriblant ØB. I den heter det blant annet at journalister som fotograferer for avisen skal ha en godtgjørelse som skal avtales i den enkelte bedrift. Hvor stor denne summen er, skal reguleres i lokalavtalen.
– Det er riktig at vi ønsket å oppdatere lokalavtalen til 2012 og dermed se hvor de ulike tilleggene skulle plasseres. Det har i forhandlingene ikke vært aktuelt å fjerne fototillegget, ei heller skrivetillegget for fotografene, men eventuelt overføre elementer til fastlønn, sier administrerende direkør Helge Schjøth i ØB.
Ville fjerne fridager
Sterkest reagerte klubben på at ledelsen ønsket å sette en strek over tidligere fremforhandlede fridager.
– Det sa vi blankt nei til. Men vi tilbød oss å fryse ordningen i to år.
Det er nåværende NJ-leder Elin Floberghagen som i sin fortid som ØB-klubbleder fremforhandlet de ekstra fridagene. Hensikten var å stoppe gjennomtrekk av journalister i redaksjonen som gikk til Oslo, samt at dagene var kompensasjon for lave lønnstillegg.
Etter at klubben i høst sa nei til å gi fra seg de fire ekstra fridagene, vurderte ledelsen å si opp hele lokalavtalen. Det bekrefter Schjøth overfor Journalisten.
– Journalistene i ØB har en hel del ekstra ferie som jeg ikke kjenner til at journalister i andre aviser har. Vi sliter med at folk har fri når vi hadde ønsket dem på jobb. Det er krevende, sier Schjøth, og legger til at gjennomtrekk ikke er en problemstilling lenger.
Nær avtaleoppsigelse
Forhandlingssituasjonen var så fastlåst at klubben i forrige uke ble innkalt til et drøftelsesmøte om oppsigelse av den lokale avtalen. Ledelsen tilbød 2.000 kroner i lønnstillegg samt en kompensasjon på 3.000 kroner for de tapte fridagene.
– Økonomisk skjønner jeg at de vil holde igjen. Men for oss var dette som å forhandle med en pistol rettet mot tinningen. Etter lange klubbmøter bestemte vi oss til slutt for å forhandle dagene. Lokalavtalen var for viktig til at vi kunne miste den, sier klubblederen.
Dermed endte oppgjøret altså med 2.000 kroner i lokalt tillegg og ingen mulighet til å ta ut de ekstra fridagene de kommende to årene.
– Det var et forslag ledelsen hadde blankt avvist tre møter tidligere.
Totalt er det gjennomført opp mot ti møter mellom partene for å komme til enighet før torsdagens avtale kom på plass.
Klubbleder sier at de ekstra fridagene er viktig for medlemmene av hensyn til økt arbeidspress.
– Det er viktig å ha muligheten. Også har vi tidligere betalt for dagene ved å få fridager i stedet for lønnsøke. I dag ser vi at fritid er viktigere enn penger.
Skal nedbemanne
Schjøth sier ØB i likhet med andre mediehus er nødt til å tilpasse driften de endringene bransjen går gjennom.
– Vi må være rigget for den økonomiske verdenen, og ha rammer for å drive bedriften.
ØB har varslet de ansatte om at det vil komme nedbemanninger blant de 23 klubbmedlemmene. Hvor mange stillinger det er snakk om vil Schjøth ikke si noe om nå.
Forhandlingsklima
Klubblederen er oppgitt over motparten klubben har møtt i forhandlingene. Han mener ledelsen har fremmet krav som svekker motivasjonen blant de ansatte.
Fra før er det kjent at ØB har vært gjennom tøffe omstillinger det siste året. I august halverte avisen antallet ukentlige utgivelser til tre og la samtidig om profilen på både papir og nett.
– Folk har mistet motivasjonen til å gå på jobb. Den gleden du har av å gå på jobb blir mindre, og i større grad en plikt. Selv om vi kom til enighet vil det ta tid å rette opp dette, sier Svinndal.
Schjøth sier han forstår frustrasjonen blant de ansatte, men at avisen er nødt til å gjøre endringer.
– Endringer er sjelden populære.
Ferske eiere
Klubblederen er dessuten forundret over at de opplevde tøffe forhandlinger kort tid etter at A-pressen (nå Amedia) - med LO som storeier - tok over eierskapet i avisen.
– Det burde ikke vært med A-pressen og LO som eier at en må kjempe for lokale faglige goder. Snarere tvert imot.
At det er kommet føringer på rammene for lokaloppgjøret fra de nye eierne, er noe Schjøth avviser.
– Dårlig ledelse
Motstanden til tross, klubbmedlemmene er fornøyd med at de klarte å redde lokalavtalen selv om de må avstå fra ekstra fridager de neste to årene.
– På den annen side er det ikke grunn til å legge skjul på at vi er misfornøyd med ledelsens håndtering av årets lokale forhandlinger, en misnøye som for øvrig også deles av Parat-klubben i huset. Håndteringen har etter redaksjonsklubbens mening vært lite profesjonell og en lærebok i dårlig ledelse.
Den karakteristikken mener Schjøth er urimelig.
– Jeg skjønner frustrasjonen ut fra at vi er i krevende tider. Men NJ-klubben har heller ikke vært villige til å forhandle om disse tingene, og har stått på krava. Jeg mener det er bedre at vi blir enige etter lange forhandlinger enn et brudd tidligere, sier ØB-sjefen.