Video: Stavanger Aftenblad

Her tar IShowSpeed-vakten telefonen fra Aftenbladets journalist: – Ikke film oss

– Ikke greit i det hele tatt, sier redaktør om brysk pressehåndtering på flyplassen.

Publisert Sist oppdatert

Det ble hektisk for noen og enhver da Youtube-stjerna som kaller seg «IShowSpeed» brått var tilbake i Norge, i noen timer onsdag.

I juni ble det oppstyr i Oslo da han livestreamet sitt besøk på en turistbutikk. Siden har «Speed» besøkt en rekke europeiske byer, og skapt varierende grad av kaos der han kommer. 

Onsdag morgen fikk Stavanger Aftenblad nyss i at han kunne være på vei til Sola, forteller featureredaktør Pernille Filippa Pettersen. Det var samarbeidsavisa Aftenposten som kom med det første hintet:

– De tipset om at det var et privatfly på vei fra Ungarn, og Speed hadde streamet fra Ungarn dagen før, sier Pettersen til Journalisten.

– Først visste jeg ærlig talt ikke hvem det var. Jeg trodde det kanskje var en idrettsprofil. Men da vi fikk koblet på hodet, husket vi raskt hva som utspilte seg da han besøkte Oslo. Og vi ble jo gira da vi skjønte at det lå an til litt action i Stavanger på en ellers traust onsdag.

Ubehagelig møte

To av avisas sommervikarer rykket ut til flyplassen og plasserte seg så nært som mulig landingsplassen for privatfly. Formålet var først og fremst å få bekreftet at det var «Speed» det var snakk om. 

– Det er nok det nærmeste vi har kommet å være paparazzier, iallfall denne sommeren, sier Pettersen.

Møtet med apparatet rundt youtuberen ble tidvis anspent:

Speed trakk folkemengder mens han livestreamet i Stavanger.

– Teamet bekreftet at han var der, men var veldig skeptiske til omtale. Det ble vel sagt at hvis vi skrev om dette, kom han til å dra med en gang, sier redaktøren.

Senere ble situasjonen mer ubehagelig: De to journalistene som ventet utenfor ankomstbygget for privatfly ble fysisk dyttet unna, og en av dem ble fratatt telefonen sin, beskriver featureredaktøren. 

Videoen som ble tatt opp idet en vakt rev telefonen ut av hånda på journalisten, kan du se øverst i denne artikkelen. 

– Det er veldig spesielt, og ikke greit i det hele tatt. Dette er ting som kan oppleves veldig ubehagelig, sier Pettersen.

– Dyttet oss bortover

Både Mosland og Ida Marie Larsen Korsen, som var Aftenbladets to utsendte på Sola, bekrefter skildringen av møtet med sikkerhetsteamet.

– Vi ankom kanskje ti minutter før flyet landet, og hadde god stemning med vaktene som allerede var på plass. Så ankom det flere vakter med flyet, og noen var strengere enn andre, beskriver Korsen.

– Vi sto klare med kamera en stund, uten at noen vakter reagerte. Så dukket det opp en som gikk fort mot oss og sa at vi måtte trekke langt unna mens han begynte å dytte oss bortover. Han tok telefonen jeg filmet med ut av hånden min og prøvde å komme seg inn på den, mens han sa at vi ikke fikk ta bilder eller filme.

Karoline Reme Mosland (t.v.) og Ida Marie Larsen Korsen dekket IShowSpeed i Stavanger.

– Merkelig situasjon

En veldig ubehagelig måte å bli behandlet på, synes Korsen. 

– Vi visste ikke hvor langt de kunne finne på å gå. Det finnes mange andre bedre måter å håndtere en sånn situasjon på enn dette, sier hun.

– Vi var ganske ukomfortable, iallfall akkurat der. En merkelig situasjon, oppsummerer Mosland.

Journalisten har henvendt seg om saken til Speed-teamet på samme kontaktnummer som Aftenbladet-journalistene fikk på Sola, hittil uten respons.

– Fascinerende opplegg

«Speed» tilbrakte store deler av dagen med å farte rundt på Jæren og i Stavanger, og Aftenbladet dekket besøket videre.

Samtidig sendte youtuberen nærmest uavbrutt direkte på sin egen Youtube-kanal.

– Vi så ikke noe poeng med å opplyse om hvor Speed befant seg til enhver tid, vi var mest opptatt av å være til stede i tilfelle en situasjon eskalerte eller kom ut av kontroll. Alt i alt tror jeg vi landet på et ok sted, der vi var litt med på sensasjonen, men ikke bedrev for mye «opphyping» heller, sier featureredaktør Pettersen.

Speed vandret rundt i Stavanger.

I dag prøver Aftenbladet å dekke litt videre rundt tematikken, forteller hun. Avisa har allerede publisert artikkel om apparatet som jobbet i kulissene for å få stjerna tilbake til Norge.

– Det er jo interessant med en person som lever av oppmerksomhet, men som blir så forundret over at folk dukker opp der han er når han streamer live. Det er ganske fascinerende opplegg, sier Pettersen, og legger til:

– Hvorfor blir det så stor hype rundt at en sånn person kommer til byen? Er han egentlig et godt forbilde? Han brukte ikke setebelte, ikke flytevest på båttur, han roper til folk og klasker folk på rumpa. Alt dette sender signaler til veldig unge mennesker. Hva tenker de voksne aktørene i Stavanger som la til rette for alt dette?

Powered by Labrador CMS