– Frekt av Hjemmet Mortensen

NJ er skuffet over at bladselskapet har gått tilbake på punkter i fremforhandlet frilansavtale.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Totalt sett er frilansavtalen Hjemmet Mortensen nå presenterer frilansere sine langt fra noe vi kan anbefale dem å undertegne, sier Kjetil Haanes, nestleder i Norsk Journalistlag (NJ).

Oppsiktsvekkende

Han synes det er spesielt oppsiktsvekkende at den store medieaktøren har gått bort fra ting NJ var blitt enig med Hjemmet Mortensen om før det ble brudd i de to partenes samtaler om en ny frilansavtale. Avtalen det ble ført samtaler om, skulle ivareta frilansernes rettigheter bedre enn et opprinnelig utkast fra bladgigantens side, som NJ mente krevde at frilanserne overdro altfor store rettigheter.

– Vi synes det er ganske frekt det de har gjort. Vi hadde forhandlingsbrudd på helt andre ting. Vi sa nei til deres forslag fordi kompensasjon for fri flyt ikke var synliggjort i den avtalen som ble lagt fram for oss dagen det ble brudd. Nå har de tatt ut ting som vi var enige om skulle med og lagt til ting vi var enige om ikke skulle med, sier Haanes.

Egen arkivavtale

Blant punktene som har gått ut, er et om at «Aktuelle samarbeidspartnere skal fremgå av honorarbilaget til denne avtalen» og et om at «Aktuelle databaser skal fremgå av honorarbilaget til denne avtalen».

NJ er glad for at en formulering om at frilanseren overdrar rettighetene også til alt stoff hun eller han har solgt til Hjemmet Mortensen tidligere, er tatt ut.

I dens sted har ukebladselskapet ifølge Haanes laget en egen arkivavtale for frilansere de ønsker skal gi dem fulle rettigheter til tidligere levert stoff, da spesielt fotografer. Avtalen krever at de overdrar rettighetene til bruk både for dagens og alle fremtidige publikasjoner, plattformer og samarbeidspartnere for en engangssum.

– Vi frykter denne engangssummen er svært lav og mener kravet om å overdra rettigheter til bruk i all fremtid er for ubalansert, sier Haanes.

Forlagsdirektør i Hjemmet Mortensen, Axel Walø, har tidligere sagt til Journalisten at kravet om rettigheter til omfattende gjenbruk, som HM mener de betaler godt for, bunner i at dette er nødvendig for den digitale utviklingen.

Gir feil inntrykk

Haanes er også opprørt over et skriv fra Hjemmet Mortensen han mener gir falskt inntrykk av at NJ har godkjent avtalen.

– Når de nå presenterer den nye avtalen for frilanserne sine, sender de med et følgeskriv som gir inntrykk av at dette er en avtale NJ har forhandlet fram. Følgeskrivet viser til at Hjemmet Mortensen har vært gjennom en åpen prosess for å forbedre rettighetskontraktene og har tatt hensyn til alle innspill, og skryter av samarbeidet med NJ. Dermed fremstiller de det som om vi støtter opp om dette. Det gir grunn til sterk irritasjon.

NJ har varslet at de vil dra i gang omfattende kursing i kontraktsinngåelse for frilansere som leverer til Hjemmet Mortensen, og har så langt 50 påmeldte til et møte om Hjemmet Mortensens kontrakter i morgen.

Powered by Labrador CMS