Hjernegymnastikkansporingsfenomen
Han løser ikke kryssord selv, men driver hver lørdag Dagbladets Magasin-lesere til vanvidd. Lange, konstruerte ord er Rolf Hansens varemerke. Nå har han laget sommerkryssord for oss.
Kryssord-Hansen har jobbet i Dagbladet siden 1969. Kjent i huset som et levende oppslagsverk har han vandret rundt i det som opprinnelig var arkivet, til avdelingen senere ble omorganisert og utvidet til den nåværende faktaavdelingen. NJ-medlemsskap og akseptabel journalistlønn ble det også etter hvert.
Han løser ikke kryssord selv, og sier han er altfor utålmodig til det. Men interessen for å forfatte kryssord våknet tidlig. Gammelredaktøren Helge Seip hadde i mange år lørdagskryssordet i Dagbladet, og korrekturen ble ivaretatt av Mari Evenrud, arkivsjef i 30 år.
Ferievikar
Men når Eventur hadde ferie eller av andre grunner var forhindret, måtte Hansen steppe inn. Og det var nok å rette på før kryssordet kunne gå i trykken. Seip var en geskjeftig herre, stortingsrepresentant, statsråd og Venstreleder, blant meget annet, og kryssordene bar preg av hastverk.
Hansen skjønte snart at dette kunne han også gjøre. Det første kryssordet leverte han på bestilling fra Einar Hanseid da han en periode var redaktør for bladet «Hjem og fritid». Det daglige minikryssordet i Dagbladet har han levert siden 1975, og i morgen har han lørdagskryssord nummer 189 i Magasinet.
– Det kom inn åtte svar på min første lørdagskryssord i 1992. Nå er det 2-3.000, sier Rolf Hansen.
Kultkryssord
Lørdagskryssordet i Magasinet har fått kultstatus. Noen bare må ha det. Hansen kjenner en familie som hver lørdag kjøper tre eksemplarer av Dagbladet. Alle må ha hvert sitt kryssord. Denne signatur har en utflyttet venn i Åre, som hver lørdag kjører åtte mil til Meråker, kjøper Dagbladet og kjører åtte mil tilbake. Det er ikke på grunn av Lullen på lørdag.
– Jeg får en del reaksjoner, ja. De fleste er hyggelige. Noen ganger blir det påpekt feil, og når det stemmer, så har jeg som regel slumset litt med sjekkingen, sier Hansen.
Han forteller at han jevnlig får små lapper fra Hartvig Sætra. Også Andreas Lunnan, som forfatter Adresseavisens kryssord, gir lyd fra seg av og til.
Hvem var Ruben Mamoulian?
Han bruker bare to oppslagsverk, Norsk ordbok av Thor Gutu med 60.000 oppslagsord og Store Norske i 15 bind. Men de beryktede langordene konstruerer han liggende hjemme på sin sofa. En prest er enten begravelsesseremonimester eller sekulariseringsopponent, et bakeri blir brødvareforsyningsbedrift og pinsevenn er selvfølgelig tungetalemiljøinitiativtager. Vinter er raggsokkelskerfavorittårstid, men at kryssordforfatter blir hjernegymnastikkansporingsfenomen tar han ikke.
– Nei, den går ikke. Det er 33 bokstaver, og Magasinets kryssordflate er bare 29 ganger 25, prøver han seg.
– Det er veldig mange regissører i kryssordene dine. Er du opptatt av film?
– Ja da, jeg liker film og jazz (fem turer til New Orleans) og mye annet. Jeg bruker også forfattere, og alle er kjente. Jeg husker jeg ba om en regissør i det aller første kryssordet, og riktig svar var Ruben Mamoulian. Det var kanskje litt vanskelig, men han regisserte flere av Greta Garbos filmer, blant annet Dronning Kristina.
– Og så liker du å kle deg ut?
– Tja, jeg var vel litt C- eller D-kjendis i Dagbladet en gang. På 1970-tallet var det veldig populært at man skulle illustrere alle artikler med bilde av persontypene. Jeg ble brukt som fotomodell, og arkivet er fullt av bilder av meg som rik sjeik og fattig sjeik, som Ola dunk og alt mulig. En gang stilte jeg opp som Ola i bunad på Folkemuseet, og en annen gang som Noa foran polarskuta Gjøa til stor glede for turister som kom forbi.
– Jeg tror nok at jeg finnes i en god del amerikanske og japanske fotoalbum, humrer Hansen.