Solveig Husøy og Geir Arne Kippernes under dagens fremlegging veilederen til omtale av selvmord.

Omtale av selvmord

«Hold deg til fakta – og ikke spekuler»

Ny veileder skal hjelpe journalister og redaktører med å dekke selvmord og selvmordsforsøk.

Publisert Sist oppdatert

Vær varsom-plakatens punkt 4.9 om omtale av selvmord og selvmordsforsøk, ble vesentlig endret fra nyttår i år. I forbindelse med endringen satte Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag ned en arbeidsgruppe for å utarbeide en veileder. I dag ble denne presentert under et frokostmøte i Pressens hus.

Veilederen består blant annet av en sjekkliste. Ideen er at den skal kunne fungere som huskelapp og hurtigsjekk før publisering. 

Sjekkliste: 

1. Har saken offentlighetens interesse? 

Normal nyhetsvurdering. Har hendelsen sider ved seg som har betydning ut over den private sfæren?

2. Er opplysningene rundt selvmordet viktige for saken? 

Detaljer rundt selvmord/selvmordsforsøk kan være ekstra belastende for dem som er berørt. Nærhet i tid kan ha betydning for vurderingen her.

3. Er språket nøkternt?

Styr unna formuleringer som glorifiserer selvmordet og fremstiller det som noe lyst og positivt – en utvei fra smerte, eller som noe spektakulært. Se kritisk på ladede ord og adjektiver. 

4. Har du tatt nok hensyn til pårørende og andre som er direkte berørt? 

Hensynet til pårørende må veies opp mot hvor viktig saken er for offentligheten. I praksis (og i PFU) er det vanlig å legge stor vekt på nærmeste pårørendes ønsker rundt grad av åpenhet. 

5. Omtaler du metode eller konkret sted for handlingen? 

Gå en ekstra runde: Er det vesentlig for saken å omtale dette, og er saken i seg selv vesentlig nok? Hvilke opplysninger er absolutt nødvendige, og hvor spesifikk må du være? 

6. Har du husket informasjon om hvor publikum kan oppsøke hjelp? 

7. Kan omtalen tenkes å være kontroversiell?

 Da kan det være lurt å fortelle om de etiske vurderingene både internt og eksternt

Veilederen tar også opp ulike dilemmaer knyttet til journalistikk om selvmord og selvmordsforsøk, blant annet knyttet til dekningen av løpende nyheter, selvdrap i forbindelse med drap - og når kilder truer med selvmord.

VGs breaking-sjef, Geir Arne Kippernes, kom under dagens møte blant annet med råd til hvordan dekke selvmord og forsøk på selvmord i det offentlige rom. Hans råd, som også er gjengitt i veilederen, var blant annet: 

– Hold deg til fakta – og ikke spekuler.

Og: – Fokuser på konsekvensene og unngå unødvendige detaljer.

Se opptak av frokostmøtet i Pressens hus:

Arbeidsgruppen har bestått av Solveig Husøy (NR), Trond Idås (NJ), Geir Arne Kippernes (VG), Steinar Ulrichsen (Sandefjords Blad), Kjerstin Rabås (Adresseavisen) og Randi Helland (NRK).

Til orientering: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS