Ulik håndtering av skolemassakren

Nettavisen navnga gjerningsmannen og publiserte usladdet video og bilder, mens andre valgte sladding. Mediene dekket skolemassakren i Finland ulikt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I nettavisen til Aftenposten valgte redaksjonen først å holde igjen navn og usladdet bilde. Avisen grep likevel tak i YouTube-filmen som Matti Juhani Saari selv publiserte tirsdag morgen. Filmen viser at han skyter på bane, men Aftenposten sladdet først gjerningsmannen.

– Fordi vi ikke er sikre på at det er gjerningsmannen. Vi ser at det er veldig sannsynlig, men vi velger å vente til vi får mer informasjon fra politiet. Vi vurderer dette fortløpende, sa nyhetsredaktør Ole Erik Almlid i går ettermiddag.

Noen timer senere gjenga nettavisen Saaris skrytevideo i uredigert versjon.

Uten sladd

I Nettavisen gikk redaksjonen en annen vei. Avisen publiserte først en sladdet bilde, men da politiet bekreftet at han var gjerningensmannen ble både usladdet video og bilde, samt navn på mannen publisert.

- Vi ville aldri publisert et usladdet bilde og navn uten å være sikre på at det var den rette mannen, sier nyhetsredaktør Geir Selvik.

– Vi har gjort det fordi saken har stor offentlig interesse, uten tvil. Han har drept mange og skadet flere, hvis det er noen saker hvor man skal gå ut med bilde og video må det være tilfeller som dette. Samtidig forteller det noe om motivet, og dette er en kopi av det vi så sist i Finland. Skadevirkningen er minimale fordi det er i Finland, fortsetter Selvik.

– Stort ansvar

For tv-kanalene var videoene til gjerningsmannen sentralt i dekningen, men TV 2 valgte først å anonymisere Saari.

– Vi har ikke brukt sladd. Vi brukte blant annet en video hvor vi redigerte bort ansiktet hans. I stedet for å sladde, la vi ut videoen hvor han sto med ryggen mot kamera og skjøt, sier nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2.

Kanalen sendte to reportasjeteam til Finland for å følge saken videre. TV 2 brukte i går store deler av redaksjonsmøtet på å drøfte hvordan de skal dekke saken fremover.

– Så vi har jobbet med å finne ut av hvordan vi kan unngå å gjøre ham til en mystifisert og glorifisert drapsmann. Han har jo kopiert den forrige drapsmannen med sveisen og YouTube-videoen. Det er helt åpenbart at mediene har et stort ansvar, for vi kan ikke la være å dekke det, men vi kan justere dekningen så den handler om tragedien og ikke drapsmannen, sier Årsæther.

Holdt igjen

VG Nett og Dagbladet.no valgte begge å identifisere mannen med bilde og navn. Men mens VG raskt la ut Saaris video med det truende utsagnet «You’re next», lot Dagbladet det i første omgang være.

– Slik jeg vurderer det, er videoen voldsforherligelse av ham selv som drapsmann. Vi ønsker ikke å forherlige det. Vi hadde videoene veldig tidlig, men vi så på dem og kom fram til at de har begrenset informasjonsverdi utover situasjonen, forklarte nettredaktør Morten Øverbye.

Powered by Labrador CMS