– Å bli tildelt Anne Jacobsens Minnepris betyr enormt mye, sier Inas Hamdan.

Inas Hamdan får Anne Jacobsens Minnepris

Sydsvenskan-journalist hedres for avsløringer om systematisk feilinformasjon spredd av Al Jazeera. 

Publisert Sist oppdatert

Når Anne Jacobsens Minnepris nå skal deles ut for tredje gang, er vinneren svenske Inas Hamdan

Journalisten i avisen Sydsvenskan, får prisen etter at hun avdekket en av de største desinformasjonskampanjene Sverige noen gang har stått overfor, fastslår juryen.

«Ved bruk av kunstig intelligens avslørte hun systematisk feilinformasjon spredd av Al Jazeera om sensitive temaer som koranbrenning, Nato-krisen og påstander om at den svenske sosialtjenesten systematisk tar muslimske barn fra deres familier», skriver juryen, ledet av Kjersti Løken Stavrum, i sin begrunnelse.

I 2023 fikk Hamdan Stora Journalistpriset i Sverige som Årets fornyer for de samme avsløringene.

Vesentlige avsløringer

Anne Jacobsens Minnepris tildeles enkeltpersoner eller grupper som har utmerket seg gjennom journalistikk som fremmer et opplyst ordskifte og som ved hjelp av nyskapninger styrker formidling av sannferdig informasjon. 

– Vi i juryen synes det er viktig og riktig at Inas mottar denne prisen av tre grunner: Hun har en innsikt i det nye, mangfoldige samfunnet vårt som blir stadig viktigere for medienes samfunnsoppdrag, hun har benyttet denne innsikten i kombinasjon med ny teknologi til vesentlig avslørende journalistikk og hun har utvist en nødvendig journalistisk integritet i møte med et komplekst og krevende samfunnsområde, sier Løken Stavrum i en pressemelding.

Prisen ble stiftet for å hedre minnet om Anne Jacobsen, den tidligere lederen av Medieklyngen som brått gikk bort i januar 2022. 

– Å bli tildelt Anne Jacobsens Minnepris betyr enormt mye, spesielt når jeg har forstått hennes driv og kamp for å møte desinformasjon og utvikle journalistikken, sier Hamdan.

Tredje gang

Prisen deles ut under Medieklyngens Future Week-konferanse på Media City Bergen 26. september. Prisvinneren får 100.000 kroner. Det er tredje gang prisen deles ut. I fjor vant gravegruppen Bellingcat, og året før gikk prisen til prosjektet #Ukrainefacts, ledet av Maldita.es. Inas Hamdan er den første enkeltpersonen som vinner prisen.

Hamden er også journalisten som i sommer fikk mye oppmerksomhet, også her i Norge, i forbindelse med at hun fikk demonstranter på døra etter at hun avslørte i Sydsvenskan hvordan enkelte Palestina-demonstranter i Malmö har ropt ulike slagord på svensk og arabisk når de har protestert mot i Gaza-krigen. Hamden har selv palestinsk opphav.

Powered by Labrador CMS