Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) skal redegjøre i Stortinget om FNs migrasjonsavtale. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) skal redegjøre i Stortinget om FNs migrasjonsavtale. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Utenriksministeren skal redegjøre om migrasjonsavtale i Stortinget

Redaktørforeningen kritisk til avtale.

Publisert

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) skal neste uke orientere Stortinget om FNs migrasjonsavtale. Avtalen har skapt splid i regjeringen.

Flertallet på Stortinget har gått inn for at Norge skal slutte seg til avtalen, til protester fra blant annet Frp, som har tatt sin aller første dissens i regjering i saken.

– I lys av den politiske diskusjonen om FNs migrasjonsplattform ønsker regjeringen, før avstemningen i FNs hovedforsamling 19. desember, å gi en kort redegjørelse for Stortinget, opplyser Utenriksdepartementet.

Det er utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) som skal stå for orienteringen. Det var nettstedet Document som først skrev om saken.

– Ikke bindende

UD understreker at avtalen ikke er folkerettslig bindende, og at den ikke innfører noen nye juridiske forpliktelser. Likevel har motstanden vært stor i flere land, og enkelte land har også vedtatt å droppe tilslutningen til avtalen.

Blant de norske kritikerne av avtalen finner man Norsk Redaktørforening, som reagerer på formuleringer om å «utdanne pressen i riktig ordbruk om migrasjon».

– Dette er helt åpenbart problematiske formuleringer. Offentlige myndigheter skal ikke instruere mediene, det er ikke deres oppgave å drive opplæring av journalister i sensitiv språkbruk, sa assisterende generalsekretær Reidun K. Nybø i Norsk Redaktørforening til Dagsavisen i slutten av november.

Bred enighet

Statsminister Erna Solberg (H) forsvarte tilslutningen til avtalen i et blogginnlegg 14. november.

– Dette er den plattformen man har greid å komme til bred enighet om internasjonalt, og den vil styrke muligheten for videre samarbeid. Et tettere samarbeid med opprinnelseslandene vil gjøre vårt arbeid med å returnere dem som har fått avslag, enklere, skrev hun.

Forhandlingene om avtalen skal avsluttes på en FN-konferanse i Marokko 10. desember, og planen er at den skal vedtas på et møte i FNs hovedforsamling 19. desember.