Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) skal redegjøre i Stortinget om FNs migrasjonsavtale. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Utenriksministeren skal redegjøre om migrasjonsavtale i Stortinget

Redaktørforeningen kritisk til avtale.

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) skal neste uke orientere Stortinget om FNs migrasjonsavtale. Avtalen har skapt splid i regjeringen.

Flertallet på Stortinget har gått inn for at Norge skal slutte seg til avtalen, til protester fra blant annet Frp, som har tatt sin aller første dissens i regjering i saken.

– I lys av den politiske diskusjonen om FNs migrasjonsplattform ønsker regjeringen, før avstemningen i FNs hovedforsamling 19. desember, å gi en kort redegjørelse for Stortinget, opplyser Utenriksdepartementet.

Det er utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) som skal stå for orienteringen. Det var nettstedet Document som først skrev om saken.

– Ikke bindende

UD understreker at avtalen ikke er folkerettslig bindende, og at den ikke innfører noen nye juridiske forpliktelser. Likevel har motstanden vært stor i flere land, og enkelte land har også vedtatt å droppe tilslutningen til avtalen.

Blant de norske kritikerne av avtalen finner man Norsk Redaktørforening, som reagerer på formuleringer om å «utdanne pressen i riktig ordbruk om migrasjon».

– Dette er helt åpenbart problematiske formuleringer. Offentlige myndigheter skal ikke instruere mediene, det er ikke deres oppgave å drive opplæring av journalister i sensitiv språkbruk, sa assisterende generalsekretær Reidun K. Nybø i Norsk Redaktørforening til Dagsavisen i slutten av november.

Bred enighet

Statsminister Erna Solberg (H) forsvarte tilslutningen til avtalen i et blogginnlegg 14. november.

– Dette er den plattformen man har greid å komme til bred enighet om internasjonalt, og den vil styrke muligheten for videre samarbeid. Et tettere samarbeid med opprinnelseslandene vil gjøre vårt arbeid med å returnere dem som har fått avslag, enklere, skrev hun.

Forhandlingene om avtalen skal avsluttes på en FN-konferanse i Marokko 10. desember, og planen er at den skal vedtas på et møte i FNs hovedforsamling 19. desember.

Powered by Labrador CMS