I dag ble det offentliggjort at Ole Petter Pedersen går til Teknisk Ukeblad Media.

TU-redaktør mener innsyns-prosess minner om sabotasje

Ole Petter Pedersen går hardt ut mot direktorat etter 1 års ventetid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forbindelse med starten på nedbyggingen av atomreaktoren i Halden, ble det oppdaget at dataene ved flere eksperimenter hadde blitt tuklet med. Teknisk Ukeblad (TU) har skrevet flere artikler om saken, og har fått innsyn i dokumenter fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Men i fjor vår fikk TU avslag på innsyn i seks dokumenter som de så klaget inn. De klagene er ennå ikke behandlet, og nå får DSA det glatte lag på kommentarplass av tu.no-redaktør, Ole Petter Pedersen.

– For flinke byråkrater tar det ganske enkelt ikke ett år å gi et fullverdig svar på en innsynsklage. Når det nå har trukket så mye ut i tid, gjenstår bare én logisk forklaring: DSA har ingen hjemmel til å holde dokumentene hemmelige, men de har ikke lyst til at offentligheten skal få se dem. Da haler de ut tiden i stedet for å utlevere dokumentene, skriver Pedersen.

I 2019 ble det oppdaget at ansatte i Institutt for energiteknikk hadde jukset med data fra Haldenreaktoren.

Han mener somlingen minner om sabotasje og sier han aldri har møtt en etat som tilsynelatende viser en slik antipati for offentlighetsloven. Ifølge Pedersen har DSA brukt et halvt år på å oversende klagen til Helse- og omsorgsdepartementet. Og det etter at TU hadde purret.

– Det har tatt for lang tid

Direktør i DSA, Per Strand, sier til Journalisten at de tar sterk avstand fra beskyldningene om at den lange behandlingstiden er noen form for sabotasje.

– Vi er veldig opptatt av åpenhet og støtter det, så langt lovverket tillater det. Det er viktig for statens kommunikasjonspolitikk og for oss. Dette er en pågående tilsynssak som er veldig alvorlig og ganske utfordrende, sier Strand.

Han sier det er brukt betydelige ressurser på saken, og at det jobbes intenst i direktoratet. Flere av personene som jobber med selve saken om forskerjukset har også vært nødt til å jobbe med dokumentene TU har bedt om innsyn i.

Direktør i DSA, Per Strand, tar sterk avstand fra sabotasjebeskyldningene.

– Tilsynssaken tar mye tid og ressurser, men vi er nødt til å se på ressursbruken og tidsbruken siden dette har tatt for lang tid. Denne saken er under utvikling og det er sannsynlig at mislighetene har omfattet lovbrudd. Da er det også taushetsplikt om noen forhold, også i forbindelse med forretningshemmeligheter og sensitiv teknologi. Økokrim er også inne og har pålagt oss taushetsplikt på enkelte dokumenter, sier Strand.

– Men hva med at forretningshemmelighetene dere mener er taushetsbelagt, er informasjon som TU mener allerede er kjent?

– Det er riktig. Men her er det også eksperimenter og informasjon om anlegg. I tillegg er det informasjon om de som har varslet og de som er involvert i tilsynssaken, sier han.

Lover raskere behandling

Strand understreker at Teknisk Ukeblad til sammen har fått innsyn i 19 dokumenter om saken, har fått delvis innsyn i 9 dokumenter og avslag om innsyn i 9 dokumenter.

– Det går også et brev til Helse- og omsorgsdepartementet i dag. Åpenhet er viktig og vi tar til etterretning at TU er misfornøyde. Nå må vi sette flere ressurser på det. Det er mange som må settes inn i slikt stoff fordi det er mye teknisk, men vi driver ikke med sabotasje, avslutter han.

Powered by Labrador CMS