Uroene i landet startet etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt 16. september. Bildet er fra 1. oktober.

Pressefrihet i Iran

Iranske journalister protesterer mot pågripelse av kolleger

Iranske journalister fordømte søndag pågripelsen av flere av sine kolleger. Protestene etter at Mahsa Amini døde går nå inn i sin sjuende uke.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Over 20 journalister sitter fortsatt i varetekt i Teheran og andre byer, skriver den reformvennlige avisen Sazandegi søndag. I tillegg er flere andre kalt inn til myndighetene for avhør.

Flere enn 300 iranske journalister og fotojournalister har signert en uttalelse som kritiserer myndighetene for å «arrestere kolleger og frata dem borgerrettighetene deres», skriver lokale medier.

– De fikk ikke tilgang til advokatene sine, de ble avhørt og tiltalt før det ble holdt rettsmøter, står de i uttalelsen, som også inneholder krav om at alle pågrepne journalister må løslates.

Det iranske journalistforbundet sier i en uttalelse publisert i avisen Etemad at «sikkerhetstiltakene» er ulovlige (...) og i strid med pressefriheten».

Forbundet viser til en rapport sikkerhetstjenesten la fram fredag med påstander der USA beskyldes for å blande seg inn i den siste tidens opptøyer. Vestlige aktører beskyldes for å ha trent opp iranere med mål om å endre regimet i Iran. To journalister anklages for å ha fått slik opplæring og deretter «spilt rollen som hovedkilde for utenlandske medier».

Uroene i landet startet etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt 16. september etter å ha blitt arrestert for påståtte brud på landets konservative klesregler for kvinner.

Titalls personer er drept i de påfølgende protesten, for det meste demonstranter, men også medlemmer av sikkerhetsstyrkene.

Powered by Labrador CMS