Anat Saragusti håper israelere får evne til å ta innover seg hva som skjer på Gaza.

Israelsk medietopp til Journalisten:
– Israelere får ikke se hva som skjer i Gaza

– Informasjonskløft mellom Israel og verden.

Da Hamas angrep sør i Israel 7. oktober i fjor, spilte israelske medier en viktig rolle i å informere israelere om hva som skjedde. Det sier leder for pressefrihet i det israelske journalistforbundet, Anat Saragusti, til journalisten.

Etter at Israel gikk inn i Gaza har imidlertid israelske medier sviktet i oppdraget sitt, og som følge av det vokser informasjonskløften mellom Israel og verden, mener Saragusti.  

– Informerer ikke

Under og etter Hamas-angrepet i oktober klarte israelske medier å levere viktig informasjon til offentligheten før staten og hæren maktet det, sier Saragusti til Journalisten på telefon fra Tel Aviv.

– De spilte en viktig rolle. Og de spilte en veldig viktig rolle i å kritisere statlige institusjoner som kollapset og ikke klarte å gi ofrene for massakren det de trengte.

Nå har imidlertid mediene sviktet i å informere israelere om hva som skjer på Gaza, sier hun. 

– De forteller ikke om ødeleggelsene, om det store antallet sivile drepte, og det store antallet barn som er drept. Det virker som om de har gitt etter for følelsen hos folket.

Tåler ikke mer lidelse

Folk flest og sivilsamfunnet er sønderknust etter Hamas-massakren, og etter at hæren, sikkerhetstjenesten og statlige institusjoner sviktet i å beskytte befolkningen, forteller Saragusti. Alle israelere er enten direkte, eller indirekte rammet av det som skjedde i oktober, sier hun. 

– Jeg tror helt generelt at folk ikke ønsker informasjon fra Gaza, fordi de ikke klarer å ta innover seg mer menneskelig lidelse.

Men det betyr ikke at mediene ikke skal gjøre jobben sin, mener Saragusti. Nå svikter de oppdraget med å ikke informere om situasjonen som utspiller seg i Gaza. 

–  Det skaper en informasjonskløft mellom hva vi får se her i Israel, og hva resten av verden får se. Verden har gått videre fra massakren til virkeligheten på bakken i dag, og fokuserer på Gaza. Israelske medier fokuserer fortsatt på ofrene etter massakren, på folk som har måttet flykte fra områdene.

Tror ikke på kritikken

Resultatet av informasjonskløften er at den israelske offentligheten ikke klarer å forstå hvorfor det kommer kritikk fra vesten og internasjonale organisasjoner, og hvorfor flere verdensledere ønsker våpenhvile, sier Saragusti. 

– Mange israelere tror ikke at dette er legitim kritikk mot hæren og staten. De tror, feilaktig, at det dreier seg om antisemittisme. De tolker det slik, og denne kløften i forståelsen hjelper ikke.

Mediene burde vise folket hva som foregår, forklare og informere om at kritikken i all hovedsak ikke er antisemittisme, sier hun. De fleste utenlandske kritikere ber om våpenhvile på grunn av antall drepte, ødeleggelser og den humanitære katastrofen, fortsetter Saragusti: 

–  Det er epidemier, det er ikke strøm, mat eller rent vann. Israel er, i tillegg til Hamas, ansvarlig for den humanitære krisen. Det hjelper ikke at vi ikke forstår hva som skjer.

Uavhengig dekning umulig

Ifølge Saragusti er det for øyeblikket ikke mulig å dekke Gaza uavhengig. I nord kontrollerer det israelske militæret, og alt må dekkes under militær sensur.

–  I sør er det kun palestinske journalister, og noen av dem er kontrollert av Hamas. Det finnes ikke direkte kilder til å samle uavhengig  informasjon.

– Hva tror du er løsningen her?

– Det er vel ingen løsning, bortsett fra at mediene i Israel gjør jobben sin.

Saragusti understreker at hun ikke ønsker å undervurdere hvilken krevende situasjon israelske journalister befinner seg i.

– Både sivile og journalister er helt sønderknust. Det har vært et hjerteskjærende sjokk for samfunnet og for staten Israel. Det er ikke lett å samle seg, og så begynne å rapportere om situasjonen hos det man ser som fienden.

Hun sier hun forstår hvor skjørt sivilsamfunnet i Israel er for øyeblikket, og at mer rapportering fra Gaza ville ha vært upopulært. Det har allerede blitt rapportert om trusler mot israelske journalister som snakker om det som skjer på Gaza, sier hun. 

– Hovedstrømsmediene, spesielt TV og radio, hindrer informasjon fra å komme ut til publikum. 

Håpet er at det sivile Israels evne til å ta innover seg det som skjer på Gaza vil øke. 

– Jeg håper det skjer, nå som verden går har gått videre, avslutter Saragusti. 

 

Powered by Labrador CMS